Украинските сили продължават усилията си да прекъснат руските наземни комуникационни линии, които подкрепят руските сили на десния бряг на река Днепър. Украинските сили удариха отново моста на язовира на водноелектрическата централа (ВЕЦ) в Каховка на 13 август, което според съобщенията направи моста неизползваем за тежкотоварни превозни средства.

Това съобщава ISW (Институтът за изследване на войната) в поредния си преглед на хода на военния конфликт в Украйна. 

Южното оперативно командване на Украйна съобщи на 10 август, че мостът на язовирната стена на ВЕЦ Каховка е негоден за използване, макар че едва на 12 август при втора атака това се случи.

Мостът Каховка беше единственият пътен мост, който руските сили можеха да използват след успешните усилия на украинските сили да извадят от експлоатация Антоновския пътен мост. Министерството на отбраната на Обединеното кралство твърди, че руските сили сега нямат мостове, които да могат да се използват за прекарване на тежко оборудване или доставки над река Днепър в Херсонска област и трябва да разчитат главно на понтонния ферибот, който са установили близо до пътния мост Антоновски.

В момента ISW не може да потвърди дали руските сили могат да използват Антоновския железопътен мост за снабдяване на силите на десния бряг на река Днепър.

ISW: Атаката в „Саки“ е начало на контраофанзивата на Украйна

ISW: Атаката в „Саки“ е начало на контраофанзивата на Украйна

Сред руските медии и блогъри няма единна позиция за това какво точно се е случило

Руските сили в момента не могат да поддържат механизирани операции. Доставянето на боеприпаси, гориво и тежко оборудване, достатъчни за настъпателни или дори широкомащабни отбранителни операции през понтонни фериботи или по въздух, е непрактично, ако не и невъзможно.

Ако украинските сили са разрушили и трите моста и могат да попречат на руснаците да възстановят използваемостта на който и да е от тях за продължителен период, тогава руските сили на западния бряг на Днепър вероятно ще загубят способността си да се защитават дори срещу ограничени украински контраатаки.

Индикаторите за влошени руски доставки над река Днепър ще включват: наблюдаван недостиг на гориво и боеприпаси сред руските сили в западната област Херсон; изоставени руски превозни средства; намалена интензивност и накрая прекратяване на руските наземни щурмове и артилерийски атаки; вероятно зачестили случаи на руски грабежи; увеличени доклади от руски войници за недостиг на доставки; увеличен брой руски военнопленници, взети от украинските сили; и наблюдавана липса на нови тежки машини, транспортирани до западен Херсон.

Наблюдаването на такива показатели може да отнеме дни или седмици в зависимост от това колко руски сили са успели да натрупат запаси на западния бряг на Днепър и колко успешни са украинските сили в намирането и унищожаването на тези запаси, като същевременно поддържат мостовете неработещи.

Киев: Една пета от руските войски са победени

Киев: Една пета от руските войски са победени

Въоръжените сили на Украйна са ликвидирали около 43 400 руски войници

Напълно е възможно руските сили да променят приоритетите си и да настъпят в североизточната част на Донецка област, за да отклонят вниманието на Украйна от южния фронт, предупреждават от ISW.

От 6 август руската армия намали настъпателните си действия източно от Северск и провеждаха спорадични и ограничени наземни атаки, като разчитаха основно на артилерийски обстрел на околните селища. От 11 август обаче това се промени и атаките се увеличиха.

Тези атаки, заедно с продължаващите нападения в посока Бахмут, може да представляват опит за привличане на украинските усилия към линията Бахмут - Северск в североизточната част на Донецка област, за да се отклони вниманието на Украйна от критичните райони в южната част на страната, където украинските войски провеждат ефективни контраатаки и може би създават условия за започване на контранастъпление.

Възможно е руските сили да се надяват да изместят както тактическия, така и риторичния фокус от юга, за да намалят натиска върху собствените си операции по южната ос.