Наскоро руските сили засилиха усилията си за превземане на важния от оперативна гледна точка град Часов Яр, опитвайки се да се възползват от това, че настъпателните им операции в северната част на Харковска област и продължаващите настъпателни операции в Източна Украйна са довели до по-голям натиск върху украинските сили в целия театър на военните действия.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Руските сили вероятно се подготвят за втората фаза на настъпателната си операция в северната част на Харковска област, която се предполага, че възнамеряват да започнат след очакваното превземане на Волчанск.

Президентът Володимир Зеленски очерта и изискванията към материалните средства на Украйна за борба с въздушното превъзходство на Русия и за защита от руската въздушна заплаха, особено предвид наложените от САЩ ограничения на Украйна, които й забраняват да нанася удари по цели на руска територия и въздушно пространство.

Съобщава се, че украински официални лица са поискали от президентската администрация на САЩ да облекчи ограничението за използване на оръжия, предоставени от Съединените щати за нанасяне на удари по военни цели в Русия.

Зеленски отбеляза, че Украйна трябва да преодолее предизвикателствата, свързани с човешките ресурси, за да противодейства на настъплението на целия фронт в Украйна.

Русия отчете 12 завзети села в Харковска област за седмица

Русия отчете 12 завзети села в Харковска област за седмица

Украйна твърди за стабилизация на фронта

Новият украински закон за мобилизацията влезе в сила на 18 май и ще помогне на Украйна да стабилизира апарата си за генериране на сили на фона на продължаващите ограничения по отношение на човешките ресурси.

Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев призова предвидената от Русия "буферна зона" да обхване цяла Украйна, което показва, че концепцията на Кремъл за буферна зона е тънко прикрито оправдание за отдавнашното намерение на Москва да подчини цяла Украйна и вероятно е опит за спечелване на вътрешна подкрепа за руските военни действия.

Москва: САЩ си играят с огъня в непряка война с Русия

Москва: САЩ си играят с огъня в непряка война с Русия

Вашингтон не обръща внимание на сериозните рискове, свързани с неговото поведение, смята Сергей Рябков

Основателят на свързания с Кремъл канал "Рибар" в Telegram Михаил Звинчук даде необичайно публично интервю, в което разкритикува руското Министерство на отбраната (МО) и изказа предположения за възможни промени в него.

Ако Кремъл позволи на избрани видни руски военни блогъри да увеличат критиките си към руското МО, общественият натиск може да нарасне в полза на реформи, които, ако бъдат осъществени, биха подпомогнали военните усилия на Русия в Украйна.

Лондон не вярва смяната на Шойгу да промени военната тактика на Русия

Лондон не вярва смяната на Шойгу да промени военната тактика на Русия

Новата длъжност щяла да се окаже предизвикателство за Белоусов предвид корупцията в руското МО

На 18 май грузинският президент Саломе Зурабишвили наложи вето на законопроекта за "чуждестранните агенти" в руски стил, но управляващата партия "Грузинска мечта" вероятно ще го преодолее през следващите седмици.

Наскоро руските сили напреднаха незначително край Авдеевка, Хуляйполе и Роботине.

Зеленски: Една от целите на Русия сега е газовата инфраструктура в Западна Украйна

Зеленски: Една от целите на Русия сега е газовата инфраструктура в Западна Украйна

Зеленски каза това в телефонен разговор с полския премиер Доналд Туск.

Руската служба на BBC News съобщи на 18 май, че руските военни власти в Астана, Казахстан, са задържали руски служител на договорна служба (контрактник) за дезертьорство на 23 април - първият подобен случай в Казахстан.