Руските сили съсредоточават сили с неуточнена численост в западната Белгородска област близо до границата с Украйна, вероятно за да фиксират и привлекат украинските сили в района и да се подготвят за настъпателни операции, целящи да разширят руското предмостие в зоната на международната граница в Североизточна Украйна.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Районът Грайворон - Борисовка - Пролетарский ще предложи на руските сили възможности за настъпателни операции на юг по посока на Золохов и Боходухов - два украински града северозападно от Харков, на 25 км от международната граница, или на запад по посока на населените места по магистрала Р-45, която свързва Боходухов с град Суми. Руските сили биха могли да провеждат настъпателни операции в едната или в двете посоки едновременно, а руската концентрация тук би могла да има за цел да накара украинските сили да ангажират жива сила и материални средства в по-широк участък от границата в Харковска и Сумска област.

Руските сили концентрират ограничени сили и в Курска и Брянска област в близост до границата със Сумска област и дори ограничената концентрация в тези области може да има за цел да постигне вероятния желан ефект на допълнително привличане и фиксиране на украинските сили в района на международната граница.

В момента руските сили привеждат Северната групировка на силите в района на международната граница до планиран краен състав и вероятно засега ще провеждат само ограничени настъпателни операции по оста Суми-Харков. Но дори и ограничените руски настъпателни операции в тези райони ще увеличат натиска, който ще разтегне украинските жива сила и материални средства по по-широк фронт, и вероятно ще позволят на руските сили да създадат тактически опорни пунктове в подкрепа на последващи операции северозападно от

Западните официални лица продължават публично да обсъждат правото на Украйна да използва оръжия, предоставени от Запада, за нанасяне на удари по военни цели в Русия.

Това става на фона на руските усилия да убедят Запада да продължи със самоналожените ограничения и да раздели единството на НАТО.

Базираната в Украйна организация с отворен код Frontelligence Insight съобщи, че руският производител на крилати ракети "Радуга" е успял да заобиколи санкциите на САЩ и да внася западна и китайска техника от 2022 г. Frontelligence анализира документи, които групата "Украинска кибернетична съпротива" се е добрала, и от тях е установила, че в плана за техническа модернизация и реконструкция на "Радуга" за 2023 г. е посочено оборудване от италиански, германски и китайски компании. Frontelligence заяви, че други документи показват, че "Радуга" успешно е изпълнила част от тези планове в срок, което предполага, че са закупени част от чуждестранното оборудване. Frontelligence отбеляза, че все пак не е ясно дали "Радуга" е закупила това оборудване от трети страни или държави, но в някои случаи е по-вероятно да е работила директно с компанията.

Съобщава се, че през 2024 г. руската отбранителна индустриална база (ОИБ) ще произведе три пъти повече артилерийски снаряди, отколкото Западът ще произведе, въпреки че според съобщенията руските снаряди страдат от проблеми с контрола на качеството, а украинската артилерия  е по-точна от руската.

Служители на Кремъл продължават да посочват, че Русия не се интересува от смислени преговори с Украйна и насърчават информационните операции на Кремъл, които имат за цел да принудят Запада да направи отстъпки по отношение на суверенната територия и народа на Украйна.

На 26 май председателят на руската Държавна дума Вячеслав Володин заяви, че украинският президент Володимир Зеленски е нарушил украинската конституция, като е "отменил" изборите, и вече не е легитимен лидер на Украйна. Володин твърди, че поради това Зеленски няма право да взема официални решения, включително да обявява мобилизация. Тезата на Володин е, че през 2014 г. Украйна "е престанала да съществува като правова държава" и че "всички споразумения с нелегитимен президент са невалидни и могат да бъдат оспорени в бъдеще". Изявленията на Володин са в съответствие с множество дългогодишни наративи на Кремъл относно украинското изборно право и легитимността на Украйна през последното десетилетие. На 24 май Путин също заяви, че украинският парламент и конституционният съд трябва да проучат украинската конституция, за да определят законността на длъжностните лица, които остават на поста си след изтичане на обявения мандат.

27 май ще е ден на траур в Харков

27 май ще е ден на траур в Харков

14 души са убити от руска ракета

Наскоро руските сили потвърдиха напредъка си край Сватове, Авдеевка и град Донецк.

Съобщава се, че бившите бойци от групата "Вагнер" продължават да формират нови отряди под ръководството на Росгвардия и чеченския Спецназ "Ахмат".

Руски вътрешен източник твърди, че бивш командир на група "Вагнер" с повиквателно име "Зомби" се надява да вербува около 3500 бивши служители на "Вагнер" за новосформираната доброволческа разузнавателно-щурмова бригада "Восток" под ръководството на Росгвардия. Вътрешният източник твърди също, че в отряда "Камертон" под ръководството на чеченския спецназ "Ахмат" има около 1000 бивши бойци на "Вагнер". Друг руски източник твърди, че неуточнен източник е опровергал някои от тези първоначални твърдения и че Зомби няма да може да набере 3500 души личен състав за бригада "Восток" и че в отряда "Камертон" има не повече от 150 бивши бойци на Вагнер, но "загива като бойна единица", което принуждава личния му състав да премине в новосформирания отряд "Кащан".