Руските сили разполагат по-малко професионални окупационни сили и увеличават натиска върху украинското население в окупираните райони.

Това се посочва в дневния доклад за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Възможно е руските войски все по-често да използват зле обучени части, като например такива, съставени от затворници, за да контролират населението във временно окупираните региони на Украйна.

Украйна: Русия искаше да убие нашия военен министър

Украйна: Русия искаше да убие нашия военен министър

Другата мишена е била и шефът на военното разузнаване на Киев

Използването на затворници може допълнително да намали компетентността на окупационните власти и контрапартизанските операции, както и да увеличи подкрепата за движенията, които се противопоставят на руската окупация.

Експертите на ISW съобщават, че новомобилизираните руски батальони вероятно са по-зле обучени, по-непрофесионални и по-брутални към окупираното население, отколкото професионалните руски войници и дори наборните войници с формално военно обучение.

Съобщението за вероятно фалшифицирано руско изявление отклонява вниманието от реалните рискове от ядрена катастрофа, причинена от Русия, в украинската атомна електроцентрала "Запорожие".

Руските сили продължават да извършват атаки от и да съхраняват военно оборудване в близост до ядрените реактори на централата, вероятно за да се възползват от страховете на Запада от ядрена катастрофа и да намалят желанието на Запада да предостави допълнителна военна подкрепа на Украйна.

Руските сили проведоха наземни атаки северозападно от Славянск и североизточно и югоизточно от Бахмут.

Украйна иска демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ

Украйна иска демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ

Воюващите страни си прехвърлят отговорността за обстрелите

Руските сили продължиха наземните атаки северозападно и югозападно от град Донецк.

Руски официални лица отложиха повторното отваряне на моста "Антоновски", след като украински удар повреди моста и намиращото се наблизо строително оборудване.