Руските сили вероятно са се ангажирали с настъпателни операции в множество сектори на фронта в периода на най-трудните метеорологични условия през есенно-зимния сезон в опит да изземат и запазят инициативата преди президентските избори в Русия през март 2024 г.

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията на фронта в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Понастоящем руските сили продължават настъпателните си действия по голяма част от фронтовата линия в Украйна, особено по границата между Харковска и Луганска област, близо до Бахмут и към Авдийвка, както украински военни служители многократно са отбелязвали, а руските сили провеждат и непрекъснати наземни атаки в западната част на Запорожка област.

Настоящият темп на бойните действия по цялата фронтова линия в Украйна като цяло съответства на постоянната оценка на ISW, че руските сили се опитват да си върнат инициативата на ниво театър поне от средата на ноември 2023 г.

Неотдавнашните официални изявления на украинските военни сочат още, че руските сили са успели да изземат инициативата по границата между Харков и Луганска област, край Бахмут и по оста Авдеевка - град Донецк, докато украинските сили запазват инициативата в ключови райони на Южна Украйна, за което свидетелстват продължаващите украински контраатаки в западната част на Запорожка област и устойчивото, по-голямо от обичайното украинско присъствие в източния бряг на Херсонска област.

Заслужава да се отбележи, че руските сили полагат целенасочени усилия да си върнат инициативата на целия театър и да започнат настъпателни операции в периода на най-трудните метеорологични условия за механизирани настъпателни операции през есента, което подкрепя дългогодишната оценка на ISW, че лошите метеорологични условия могат да забавят, но не и да спрат бойните действия по фронтовата линия.

Руските сили вероятно са избрали да се опитат да възстановят инициативата по време на такива лоши метеорологични условия, защото украинските сили до голяма степен са лишили руските сили от възможността да възстановят инициативата и да проведат настъпателни действия през летния период на много по-благоприятни за военни операции метеорологични условия.

Украинският фронт затъва в отбрана, но мечтае за Крим

Украинският фронт затъва в отбрана, но мечтае за Крим

Зеленски за първи път говори за преминава в отбрана директно

Руската загриженост за предстоящата украинска контраофанзива още преди началото на украинската контраофанзива в началото на юни 2023 г. държи руските сили в Южна Украйна през първата половина на 2023 г. в отбранителна позиция, лишавайки ги от възможността да преследват офанзивни възможности в южната част на страната през този период.

През последните няколко седмици руските сили продължиха настъпателните операции по границата между Харков и Луганска област въпреки снега, студа и калта в Източна Украйна и провеждаха непрекъснати сухопътни атаки в Западна Запорожка област въпреки калните условия и силния вятър в по-голямата част от южната част на страната.

Големи участъци от фронтовата линия, особено в североизточна и източна Украйна, сега преминават в период на силно замръзване, тъй като температурите падат и калната земя замръзва, което ще улесни механизираните операции както за руските, така и за украинските сили.

Фактът, че руските сили се опитаха да изземат инициативата и да проведат настъпателни операции в началото до средата на ноември 2023 г., по време на най-трудните метеорологични условия през годината, вместо да изчакат твърдото застудяване, предполага, че руските сили са подложени на натиск да изземат изцяло и да запазят инициативата през първите месеци на 2024 г. преди предстоящите през март 2024 г. президентски избори в Русия.

Възможно е руското командване да се е стремяло също така да предизвика кулминацията на украинската контраофанзива или да гарантира, че украинските сили няма да могат да я възобновят в началото на тази зима. Времето на събитията обаче предполага, че Киев е решил да намали значително контраофанзивата си по собствено желание преди началото на руските настъпателни операции.

Анализатор: Самоубийственото за Запада и демокрацията замразяване на конфликта в Украйна

Анализатор: Самоубийственото за Запада и демокрацията замразяване на конфликта в Украйна

Какъв потенциал ще има руската армия след три години?

Все още обаче не е ясно дали настоящите руски настъпателни операции ще създадат условия за постигане на значителни оперативни успехи от руските сили в близко бъдеще.

Трудните метеорологични условия вероятно са забавили темповете на руското настъпление по голяма част от фронтовата линия, увеличили са руските загуби и са накърнили допълнително морала на руските войници. Степента на руските загуби по цялата фронтова линия в Украйна изглежда е близка до степента на генериране на руски сили, както ISW е отбелязвала и преди, което вероятно показва, че руските сили не трупат неангажирани резерви в подготовка за по-обширни зимни операции.

Украинските сили, напротив, изглежда използват този период на трудни метеорологични условия и продължаващите руски настъпателни операции, за да установят и укрепят отбранителни позиции по частите на фронтовата линия, където не са провеждали контранастъпателни операции, като по този начин запазват жива сила и ресурси за бъдещи настъпателни усилия.

Украинският президент Володимир Зеленски и украинският върховен главнокомандващ генерал Валерий Залужний неотдавна сигнализираха за настоящите намерения на Украйна да увеличи укрепленията и отбранителните способности в целия театър, особено в гореспоменатите участъци от фронта, където руските сили провеждат настъпателни операции.

Създаването на украински тактически отбранителни позиции най-вероятно ще укрепи способностите на украинските сили да се защитават от продължаващите и скъпоструващи руски атаки с по-малко собствени сили и/или при по-малко жертви в отбраната. Освен това установяването на украински тактически отбранителни позиции може да се превърне в трамплин за бъдещи украински настъпателни операции, когато украинските сили решат да започнат отново настъпателни операции.

Взривът по жп линиите в Сибир е бил внесен от Беларус

Взривът по жп линиите в Сибир е бил внесен от Беларус

Атентат срещу руските доставки за фронта в Украйна

Създаването на местни отбранителни позиции в райони, които Киев не приоритизира за настоящи или предстоящи контранастъпателни операции, е разумна стъпка и не е признак, че Украйна се е отказала от всички планове за бъдещи контранастъпления.

Подкрепяната от Кремъл партия "Единна Русия" е начело на кандидатурата на руския президент Владимир Путин като независим кандидат на президентските избори в Русия през 2024 г. Инициативната група за кампанията за преизбиране на Путин включва хора с различен произход и избиратели, за да се създаде образ на широка подкрепа за президентството на Путин.

Инициативната група на кампанията за преизбиране на Путин включва секретаря на "Единна Русия" Андрей Турчак, председателя на Младата гвардия на "Единна Русия" Антон Демидов и други личности от военната сфера, изкуството, медицината и спорта.

Турчак заяви, че партията "Единна Русия" и нейното обществено движение "Общоруски народен фронт" ще организират необходимите процедури за издигане на кандидатурата на Путин, включително събирането на подписи и провеждането на предизборната му кампания.

Инициативната група за кампанията за преизбиране включва и командира на батальона "Спарта" на Донецката народна република (ДНР) и председател на парламента на ДНР Артьом Жога, когото Кремъл представи на 8 декември в съобщението за кандидатурата на Путин за президент като отговорен за подтикването на сегашния държавен глава да се кандидатира за преизбиране.

В Германия: Бюджетната криза няма да спре помощта за Украйна

В Германия: Бюджетната криза няма да спре помощта за Украйна

Германия е вторият по големина доставчик на военна помощ за Украйна след САЩ

Руски вътрешен източник твърди на 9 декември, че Кремъл обмисля Жога за няколко високи политически позиции след изборите през 2024 г., включително за заместник-председател на Държавната дума на Русия или за ръководител на ДНР, ако настоящият ръководител на ДНР Денис Пушилин подаде оставка или се премести на друга длъжност.

Бързото политическо израстване на Жога, ако се случи, може да създаде напрежение в ДНР.

Съобщава се, че множество представители на руската политическа опозиция са разработили обща стратегия за предстоящия цикъл на президентската кампания, която цели да принуди Путин да се занимава с теми, които той се опитва да избягва, и да разкрие широтата на руската опозиция срещу Путин.

Екипът на лишения от свобода опозиционер Алексей Навални обяви на 7 декември предизборната стратегия на Фонда за борба с корупцията (ФБК), която включва призив към руснаците да се обявят масово срещу Путин в продължение на 100 дни преди изборите и да гласуват за всеки кандидат, освен за Путин.

Бившият председател на Фонда за борба с корупцията Леонид Волков отбеляза в изявление за опозиционната медия "Медуза" на 9 декември, че много медии погрешно отразяват стратегията на Фонда за борба с корупцията като просто гласуване срещу Путин, и заяви, че гласуването само по себе си няма да окаже влияние.

Волков заяви, че Фонда за борба с корупцията има за цел да принуди Путин да се изправи пред трудни теми, които той се опитва да избегне, като руската война в Украйна, и отбеляза, че тези теми са "слабото място" на Путин. Волков отбеляза, че Фондът за борба с корупцията не очаква да свали Путин от поста му чрез тази стратегия на кампанията.

"Шпигел": Путин ще изпревари Сталин

"Шпигел": Путин ще изпревари Сталин

Кремъл се готви за президентски избори

Руският политик и опозиционер Максим Кац заяви пред "Медуза" на 9 декември, че одобрява стратегията на Фонда за борба с корупцията и че следващата стъпка в тази стратегия е да се разработи единен предизборен щаб, който да обедини ресурсите, и че много опозиционни структури са се съгласили да се присъединят и изрази надежда, че Фондът за борба с корупцията също ще се присъедини.

Кац заяви, че целта на кампанията е да накара достатъчно руснаци да гласуват срещу Путин, за да протестират, когато Централната избирателна комисия (ЦИК) фалшифицира гласовете в полза на Путин, като в крайна сметка разкрие пред света, руския елит и дори самия Путин колко руснаци всъщност са против него.

На 7 декември руският опозиционен активист Михаил Ходорковски изрази подкрепа за стратегията на Фонда за борба с корупцията, насърчи руснаците да бойкотират гласуването или да подадат протестни гласове като част от стратегията "Не на Путин" и заяви, че тези усилия целят да покажат на Путин, че руснаците са "уморени" от него.

На 9 декември избрани руски блогъри обвиниха арменското правителство, че насърчава русофобски политики, които вдъхновяват насилие срещу руски медийни фигури в Армения. Руски военни блогъри се възползваха от кадрите, на които арменец напада руски медиен деятел в социалните мрежи в Ереван на 9 декември, като заявиха, че "русофобските политики" на арменския министър-председател Никол Пашинян и "дехуманизирането" на арменските мъже вдъхновяват насилието срещу руснаци.

Един от военните блогъри твърди, че етническите арменци, живеещи в Русия, трябва да обмислят опасностите от политиката на Пашинян и предупреждава за възможността от война между Русия и Армения.

Руски източници, включително ултранационалистически милблогъри и Министерството на външните работи (МВнР), по-рано изразиха гняв и обвиниха Армения, че е насочена срещу руснаци след задържането на проруски блогър в Армения през септември 2023 г.

Възприеманите престъпления срещу руски публични фигури могат да станат по-значима точка на напрежение в руското ултранационалистическо информационно пространство на фона на все по-влошаващите се руско-арменски отношения.

Спонтанната кандидатура на Путин пред войници - знак за продължаване на войната

Спонтанната кандидатура на Путин пред войници - знак за продължаване на войната

На върха на войнишките щикове държавният глава на Русия се стреми към нов пореден мандат

Европейският съюз (ЕС) ще позволи на държавите - членки да ограничат вноса на руски газ в опит да ограничат приходите на Русия от петрол. На 8 декември Съветът и Парламентът на ЕС постигнаха временно споразумение относно регулирането на пазара на водород и газ, което позволява на държавите от ЕС да ограничават вноса на природен газ, включително втечнен природен газ (ВПГ), от Русия или Беларус.

На 6 декември агенция "Блумбърг" съобщи, че нетните приходи от петрол на Русия през октомври 2023 г. са били най-високите от май 2022 г. насам и че вътрешният флот от петролни танкери и "флотът в сянка" на Русия са позволили на руските власти да контролират износа и да увеличават цените въпреки установения през декември 2022 г. от Г-7 и ЕС ценови таван за руските петролни продукти.

Известен руски блогър твърди, че руските ракети-примамки не са успели да пречупят украинската противовъздушна отбрана по време на ракетните удари срещу град Киев на 8 декември. На 9 декември военният блогър заяви, че руските сили са използвали крилати ракети-примамки Х-55, които много приличат на модернизирания вариант на ракетата Х-101, за да объркат украинската противовъздушна отбрана.

Военният блогър твърди, че използването на ракети примамки от страна на Русия обяснява защо руските ракети не са поразили успешно нито една цел в град Киев.

Военният блогър се оплака, че е "практически невъзможно" руските сили да изстрелят достатъчно количество ракети-примамки Х-55, за да претоварят украинската противовъздушна отбрана, поради ограничения брой руски бомбардировачи Ту-95 и Т-160.

Преди това руските сили използваха ракети Х-55 заедно с други варианти на ракети и дронове като примамки, за да претоварят украинската противовъздушна отбрана и да компенсират намаляващите запаси от високоточни ракети.

Украински официални лица многократно са подчертавали, че украинските сили не разполагат с достатъчно системи за противовъздушна отбрана, за да покрият всички райони на Украйна в същата степен, в която украинската ПВО защитава Киев в момента.

Байдън призова Конгреса: Без помощ за Киев, подаряваме на Путин победата

Байдън призова Конгреса: Без помощ за Киев, подаряваме на Путин победата

Часове педи гласуването и заплахи на републиканците, че ще го блокират

Украинският военен наблюдател Костянтин Машовец съобщи на 8 декември, че руските сили извършват засилено въздушно разузнаване преди нанасянето на мащабни удари с голям обсег срещу цели в Източна и Южна Украйна.

Машовец заяви, че руските сили са извършили седем разузнавателни полета преди ракетните удари на 8 декември, което е значително повече в сравнение с един или два полета през предходните дни.

Руските сили вероятно се опитват да противодействат на ограничената противовъздушна отбрана на Украйна преди очакваната широкомащабна зимна ударна кампания.

На 9 декември украинският министър на отбраната Рустем Умеров изтъква украинските усилия за борба с корупцията и подготовката за пристигането на изтребители F-16 в близко бъдеще.

На 9 декември Умеров се срещна с генералния инспектор на Министерството на отбраната на САЩ Робърт Сторч и заяви, че Украйна вече е започнала да работи с Бюрото на генералния инспектор по система за контрол и предотвратяване на нарушения и престъпления, свързани с американската помощ за сигурността на Украйна.

На 9 декември Умеров обяви също, че Украйна скоро ще получи изтребители F-16 и че Украйна вече подготвя инфраструктурата за пристигането на самолетите.