Осъденият мафиотски бос Едгаро Греко, който в продължение на 16 години се укриваше от италианското правосъдие, беше арестуван във Франция.

През последните години той е работил там в пицария в Сент-Етиен , уточнява Би Би Си.

Мафиотският бос Едгаро Греко е издирван от 2006 г. за убийството на двама братя и за опит за убийство на друг мъж през 1991 г.

Убиецът, осъден на доживотен затвор и член на италианската мафия Ндрангета, е арестуван във френския град Сент-Етиен.

63-годишният мафиот живеел под псевдонима Пауло Димитрио и поне от три години се представял за готвач в местна пицария.

От 2014 г. той се укрива в този малък град близо до Лион в Югоизточна Франция, където работел и в други ресторанти.

Забележително е, че през юли 2021 г. мафиотът е толкова уверен в сигурността на псевдонима си, че се появява в статия в местен вестник, в която се хвали с "регионалните и домашно приготвени рецепти" на ресторанта си Caffe Rossini Ristorante, като равиоли, ризото и талиатели. На снимката той е с тъмни очила и сива брада, а в текста е описан като италианец по произход, но в сърцето си е истински французин.

Удар срещу италианската мафия - арестувани са 56 души

Удар срещу италианската мафия - арестувани са 56 души

Канфискувани са активи за 250 милиона евро

Залавянето на Едгаро Греко в Сент-Етиен е вторият арест на високопоставен мафиот от италианските власти в рамките на няколко седмици. В средата на януари Матео Месина Денаро, който се укриваше от 30 години, беше арестуван по време на посещение в клиника в Сицилия.

Докато Месина Денаро е "босът на босовете" на печално известната сицилианска Коза ностра, Греко е важен елемент от организираната престъпна мафия "Ндрангета", възникнала в най-бедния италиански регион Калабрия в южната част на страната. "Ндрангета" понастоящем е най-мощната мафия в Италия, чиито пипала се простират в Европа, Южна Америка и дори Австралия, най-вече чрез търговията с наркотици.

Греко е издирван за жестокото убийство на двама братя по време на сблъсък между две мафиотски групи в началото на 90-те години на миналия век. През януари 1991 г. братята Стефано и Джузепе Бартоломео са убити в магазин за риба в малкия град Козенца, като се твърди, че са пребити до смърт. Телата им така и не са открити, като се смята, че са били разтворени в киселина. Греко е бил член на конкурентна банда и е обвинен и в опит за убийство на друг мъж през същата година в същия град.

В продължение на години главният италиански прокурор за борба с мафията Никола Гратери, който е посветил десетилетия на борбата с "Ндрангетата", работи усилено, за да открие Греко.

Полицията в Рим задържа 65 души за връзки с калабрийската мафия

Полицията в Рим задържа 65 души за връзки с калабрийската мафия

Двама полицейски служители са сред арестуваните…

В изявление на италианските карабинери се казва, че разследващите са проследили мрежата за подкрепа на Греко от 2019 г. насам, което в крайна сметка ги е отвело през Алпите до Сент-Етиен. В операцията участва и Интерпол.

Италианският министър на вътрешните работи Матео Пиантедоси похвали полицията за изправянето пред съда на един от най-жестоките престъпници в Италия, а ръководителят на област Калабрия Роберто Окиуто заяви, че арестът подчертава ангажимента на Италия да се бори с всички форми на организирана престъпност.

Греко е арестуван седмица след като италианската полиция съобщи, че е разбила мафиотската мрежа "Ндрангета", която доминираше в голяма част от южна Калабрия, и е конфискувала активи на стойност над 250 млн. евро.

Италианската полиция арестува боса на Коза Ностра

Италианската полиция арестува боса на Коза Ностра

Той е заловен в частна болница

Полицията и прокуратурата съобщиха, че 56 души, много от които вече са в затвора, са били подведени под отговорност за редица престъпления, включително заговор с мафията, изнудване, отвличане, подкуп и притежание на оръжие.