Италианският министър на икономиката и финансите Доменико Синискалко подаде оставка, съобщават информационните агенции.

Причините за неочакваното му напускане са разногласието вътре в правителството на Берлускони по отношение на бюджет 2006 и аферите на гуверньора на италианската централна банка Антонио Фацио .

Припомняме, през последните няколко седимици 51-годишният министър упорито настояваше за оставката на Фацио, който бил дискредитирал банката и бил накърнил финансовата репутация на страната, като постъпил субективно, предпочитайки италианската "Банка пополаре италиана" пред холандската ABN AMRO.

Фацио, чийто пост е посмъртен, отказа категорично да си подаде оставката.

След като научи за намерението на Синискалко, управляващият в Италия съюз “Casa delle Libertà” на министър-председателя Силвио Берлускони се събра още вчера вечерта.

Според наблюдатели сега постът на министъра на икономиката и финансите ще бъде временно зает от самия Берлускони.
Освен това най-вероятно гуверньорът на италианската централна банка Антонио Фацио ще пътува сам за предстоящата среща на Г7 и за годишната среща на международния валутен фонд във Вашингтон, коментира италианският “La Repubblica”.

“Напускам заради абсолютната неподвижност на правителството.
Проблемът не е в самия Фацио, а в това, че никой не е в състояние да реши проблема. Възмутен съм”, обясни действията си Синискалко.

Според него сегашната ситуация дискредитира надеждността на цялата финансова система, тъй като въпреки критиките по-голямата част от партиите в коалиционния съюз продължават да подкрепят Фацио.

Друга причина за оттеглянето на Синискалко е острата критика, която той търпи дори сред привържениците си през последните няколко дни по отношение на проектобюджета за 2006 г.

Той предвижда икономии в размер на 21 млрд. евро, с помощта на които в рамките на две години да се намали драстично бюджетния дефицит, заради който Италия търпи остри критики от страна на Брюксел.

Синискалко, който е професор по икономика и е безпартиен, заяви, че иска отново да преподава в университета в Турино.

Припомняме, че той зае министерския пост миналата година, когато предшественикът му Джулио Тремонти подаде оставка поради подобни причини.