Правителството на итаианския премиер Матео Ренци получи своеобразен вот на доверие от Сената в сряда, предаде "Ройтерс".

Със 166 гласа "за" срещу 112 "против", горната камара подкрепи закона за реформа на трудовия пазар.

Спорният закон обаче си има критици не само сред профсъюзите, но и сред съпартийците на премиера от Демократическата партия. По време на гласуването отвън се е провеждал протест.

Безработицата в страната достигна връх от 13.2%.

Франция, Италия и Белгия получиха допълнителни три месеца да приведат своите бюджетни планове за 2015 година в съответствие с правилата за дълга и дефицита на ЕС, обяви миналата седмица Европейската комисия.

Франция и Италия през последните месеци са под натиск от Брюксел заради очакванията, че техните бюджети ще бъдат в съответствие с установените от ЕС правила.

Техните бюджети ще бъдат подложени на проверка в началото на март, обяви Комисията, давайки повече време да „предприемат необходимите мерки" и да се види реалният ефект от предприетите стъпки.

Европейската комисия е установила, че представените от Франция през октомври допълнителни мерки не са достатъчни да намалят дефицита на страната.

Рим в същото време пък е помолен да направи повече за намаляване на дълга си, който е сред един от най-високите в еврозоната. Комисията предложи мерки, включително политики за икономически ръст, по-голяма ефективност в публичните разходи и приватизация, за да постигне тази цел.