Италия е готова да подпише споразумение за сигурност с Украйна, за да помогне на Киев да укрепи своята отбранителна индустрия и да се бори с хибридни заплахи като кибервойната, каза в четвъртък външният министър Антонио Таяни, цитиран от "Ройтерс'.

Италия, която е ротационен председател на Групата на седемте големи демокрации (G7), ще подпише двустранното споразумение, след като Германия, Франция и Великобритания обявиха подобни пактове, за да помогнат на Украйна да устои на инвазията на Русия.

"Никога досега не е било толкова важно да се подчертае волята да се гарантира, че нападнатият Давид има ресурсите да се защити срещу руския Голиат", каза Таяни пред парламента.

Той каза, че Италия, която е одобрила осем пакета с военна помощ за Украйна след инвазията на Русия преди две години, очаква да финализира пакта през следващите дни, добавяйки, че помощта на Киев е от решаващо значение за осигуряването на "справедлив и траен мир".

Съгласно споразумението Италия ще потвърди ангажиментите си за хуманитарна помощ и защита на критичната инфраструктура и ще обеща подкрепа за усилията на Киев да приеме реформи, необходими за присъединяване към Европейския съюз.

Премиерът Джорджия Мелони ще председателства видеоконферентна среща с други лидери на Г-7, за да обсъдят подкрепата за Украйна на 24 февруари, втората годишнина от пълномащабното нахлуване .

Украинският президент Володимир Зеленски ще се присъедини към срещата, която според италиански дипломатически източници ще доведе до съвместно изявление, в което се потвърждава подкрепата на групата за Киев.

Неотдавна подписаните споразумения с Франция и Германия продължават 10 години и включват ангажименти за доставка на повече оръжия и обучение на войници. Париж също така се ангажира да изпрати до 3 милиарда евро военна помощ на Украйна през 2024 г.

Таяни не даде финансови подробности относно споразумението на Италия, но каза: "Във време, когато Украйна е под постоянни атаки от Русия, това изпраща ясно послание, че защитаваме международното право".

Лондон: Кремъл готви руснаците за дълъг конфликт и съпътстващите го несгоди

Лондон: Кремъл готви руснаците за дълъг конфликт и съпътстващите го несгоди

 Русия продължава да убеждава света и себе си, че воюва срещу колективния Запад