Хиляди компютърни сървъри по целия свят са били обект на хакерска атака. Това съобщи в неделя италианската Национална агенция за киберсигурност (ACN), като предупреди организациите да предприемат действия за защита на своите системи, съобщи "Ройтерс".

Хакерската атака е имала за цел да използва уязвимост на софтуера, каза генералният директор на ACN Роберто Балдони, като добави, че е била в огромен мащаб.

Сървърите са били компрометирани в други европейски страни като Франция и Финландия, както и в Съединените щати и Канада.

Десетки италиански организации вероятно са били засегнати. Много други са били предупредени да предприемат действия, за да избегнат блокиране на достъпа до своите системи.

Клиентите на Telecom Italia съобщиха за проблеми с интернет по-рано в неделя, но се смята, че двата проблема не са свързани.

Американските служители по киберсигурността заявиха, че оценяват въздействието на докладваните инциденти.

"CISA работи с нашите партньори от публичния и частния сектор, за да оцени въздействието на тези докладвани инциденти и да предостави помощ, когато е необходимо", каза Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата на САЩ.