Италия заяви в понеделник, че израелските атаки срещу цивилни палестинци в Газа вече не могат да бъдат оправдавани. Това е една от най-острите критики на Рим срещу кампанията на Израел в ивицата Газа досега, предава Ройтерс.

"Ситуацията става все по-сложна, като палестинският народ е подложен на натиск, без да се вземат предвид правата на невинни мъже, жени и деца, които нямат нищо общо с Хамас, и това вече не може да бъде оправдавано," заяви министърът на отбраната Гуидо Крозето пред телевизия SkyTG24.

"Следим ситуацията с отчаяние."

Последните израелски въздушни удари в южния град на ивицата Газа Рафах убиха най-малко 35 палестинци и раниха десетки. Израел заяви, че атаката е била насочена към комплекс на Хамас, въпреки че главният военен прокурор на страната я нарече "много тежка" и заяви, че армията съжалява за всякакви щети върху цивилни палестинци.

Крозето заяви, че Италия принципно е съгласна с израелската реакция на атаката на 7 октомври от страна на бойците на Хамас срещу южни израелски общности, но добави, че трябва да се прави разлика между ислямистката група и палестинския народ.

В събота италианският премиер Джорджия Мелони и външният министър Антонио Таяни се срещнаха с палестинския премиер Мохамад Мустафа в Рим, където потвърдиха своята подкрепа за прекратяване на огъня и призоваха Хамас да освободи израелските заложници.

Италия многократно заявява, че Израел има право да се защитава от Хамас. Миналата седмица Рим заяви, че решението на прокурора на Международния наказателен съд да поиска заповед за арест на израелски лидери е "неприемливо".

ЕС обмисля собствена мисия в Рафах

ЕС обмисля собствена мисия в Рафах

Жозеп Борел критикува Бенямин Нетаняху, че използва фалшиви твърдения за антисемитизъм срещу МНС