Италианският план за изграждане на бежански лагери в Албания не може да се сравни с опитите на Великобритания да депортира нелегални мигранти в Руанда. Това заяви италианският външен министър Антонио Таяни, цитиран от "Ройтерс".

Той увери, че начинът, по който ще се обработват молбите, ще защити напълно правата на бежанците.

По-рано този месец дясното правителство на Джорджа Мелони обяви плана като последното си усилие да възпре нарастващия мигрантски наплив от Африка и да облекчи натиска върху приемните центрове в цялата страна.

Италия ще изгради два мигрантски лагера в Албания, които ще приемат до 3000 души наведнъж. Това е първото подобно споразумение, включващо страна извън ЕС, която приема мигранти от името на страна членка.

През 2016 г. ЕС сключи сделка с Турция, за да попречи на търсещите убежище да пътуват незаконно към блока.

Албания ще приема по не повече от 3000 мигранти след споразумението с Италия

Албания ще приема по не повече от 3000 мигранти след споразумението с Италия

Очаква се през страната годишно да преминават по 36 000 мигранти

"Към мигрантите ще се отнасят според италианските и европейските стандарти", подчерта Таяни пред долната камара на парламента.

"Този ​​план не е сравним със споразумението между Великобритания и Руанда", отсече той, отхвърляйки сравненията между италианската инициатива и тази на Лондон, която Върховният съд на Обединеното кралство обяви за незаконна.

Съгласно плана на Италия лагерите ще работят под италианска юрисдикция и трябва да отворят врати през пролетта на 2024 г.

Таяни заяви, че Италия ще поеме всички разходи, включително изграждането и охраната на центровете, и ще плати 16,5 милиона евро за първоначалните разходи.

Депутатите от опозицията настояваха Мелони да поиска одобрение от парламента за сделката, договорена с нейния албански колега Еди Рама, след като правителството посочи, че то не е абсолютно необходимо въз основа на италианското законодателство.

Еди Рама помага на Италия, но лагерите извън ЕС няма да решат проблема с миграцията

Еди Рама помага на Италия, но лагерите извън ЕС няма да решат проблема с миграцията

Споразумението е първият пример за държава извън ЕС, приемаща мигранти от името на страна от Съюза

Въпреки това Таяни - наследникът на бившия премиер Силвио Берлускони начело на коалиционната партия "Форца Италия" - отбеляза, че кабинетът ще представи законопроект за официалното ратифициране на споразумението с Албания.

"Надяваме се, че може да бъде одобрен във времева рамка, която е в съответствие с неотложността на справянето с управлението на нарастващите миграционни потоци", посочи той.

От началото на годината по море в Италия са пристигнали около 150 000 мигранти, в сравнение с около 94 000 през същия период на 2022 г.

Брюксел прие мигрантското споразумение между Италия и Албания

Брюксел прие мигрантското споразумение между Италия и Албания

То не е обект на европейското право