Италианският парламент одобри оспорвана реформа, предоставяща на регионите повече правомощия след бурно заседание, като цялостната промяна, според критиците, ще влоши историческото разделение между богатия север на страната и по-бедния юг, предава "Ройтерс".

Подкрепена от партията Лига в коалиционното правителство, долната камара прие реформата рано в сряда след сесия, която завърши с пеене на националния химн от опозиционни депутати и развяване на италианския флаг.

Лидерът на Лигата и вицепремиер Матео Салвини приветства "победа за всички италианци", като каза на X, че реформата ще помогне на Италия да стане по-модерна страна с по-малко прахосани ресурси.

Депутатите от лигата размахваха жълто-червеното знаме на историческата Венецианска република с нейния крилат лъв, докато реформата беше одобрена със 172 гласа "за" срещу 99 "против".

С настроения и от двете страни, бившият премиер Матео Ренци се присъедини към призивите за събиране на 500 000 подписа, необходими за референдум по въпроса.

"Това е мярка, която не помага на севера и вреди на юга. Това е институционална лудост", каза Ренци, член на горната камара (Сената), по X.

Дясната коалиция на премиера Джорджия Мелони прокара реформата като част от по-широко разтърсване на италианската държава, включително планове за пряко избиран ръководител на правителството.

"Това е стъпка напред към изграждането на по-силна и по-справедлива Италия, за преодоляване на различията, които днес съществуват между различните части на страната", каза Мелони.

Новият закон дава възможност на регионите да претендират за по-широки правомощия върху ключови обществени услуги като здравеопазване и образование и да имат по-голяма дума за това как се изразходват данъците. 

Дясно ориентираните Ломбардия и Венето, както и ляво ориентираната Емилия-Романя, са сред северните региони, които се очаква да търсят повече автономия. Степента на предоставените им правомощия ще зависи от преговорите с централното правителство.

Ели Шлайн, лидер на лявоцентристката опозиционна Демократическа партия, определи мерките като разделящи и водещи до увеличаване на неравенството.

"Този ​​вот санкционира съществуването на граждани от първа и втора класа", каза Шлайн пред парламента.

Разделението между север и юг на Италия се илюстрира от икономическата разлика между южния регион Калабрия, където брутният вътрешен продукт на глава от населението е около половината от средния за ЕС, и северната провинция Болцано, където БВП на глава от населението е около 150% от средния за ЕС .

Италианският сенат одобри директен избор на премиер

Италианският сенат одобри директен избор на премиер

Но това е само на първо четене и на-вероятно ще се проведе референдум