Европейските избори доведоха до неофициално замразяване на програмата за развитие на офшорни вятърни паркове.

Това коментира в. "Катимерини".

Страхът от разрастване на реакциите, започнали от остров Крит, чрез евентуално инструментализиране в навечерието на европейските избори, постави спирачка пред динамичното развитие на националната програма за инсталиране на първия етап (до 2030 г.) на 1,9 гигавата офшорни вятърни паркове в гръцките морета, която привлече огромен инвестиционен интерес от страна на най-големите чуждестранни и местни енергийни групи.

При пълното си развитие програмата предвижда през 2050 г. да бъдат инсталирани 12,4 GW в 25 морски района на страната.

Според информацията Министерството на околната среда и енергетиката и Гръцката компания за управление на въглеводородните и енергийните ресурси (EDEYEP) са завършили изменения план за развитие на региона на остров Крит след реакциите, изразени от регионалните власти на острова, общините, камарите и хотелиерите, но той е замразен.

Вероятно той ще остане такъв до приключването на европейските избори - развитие, което ще доведе до допълнително забавяне на изпълнението на програмата, която политическото ръководство на Министерството на енергетиката свързва с превръщането на страната в износител на зелена енергия и засилването на транзитната ѝ роля в по-широкия регион.

Предупреждават за фалити на централи за зелена енергия

Предупреждават за фалити на централи за зелена енергия

Около 400 централи са ползвали европейско или национално финансиране

Гърция има много добър потенциал за офшорни вятърни електроцентрали и успя да привлече инвестиционния интерес на чуждестранни и местни групи. Регионът на остров Крит всъщност разполага с най-добрите офшорни вятърни