Изчезнал е капитанът на риболовния кораб "Норд" Владимир Горбенко, задържан от Украйна, съобщи неговият адвокат Максим Могилницки, цитиран от РИА Новости.

"По думите на роднини миналата събота по обед Владимир е изчезнал от дома си и никой до сега не го е видял. Капитанът не отговаря на позвъняванията на роднини и адвокати", написа Могилницки на своята страница във Фейсбук.

Кримският кораб "Норд", плаващ под руски флаг, бе задържан в Азовско море на 25 март. Всички членове на екипажа имат руски паспорти, но в Киев заявиха, че ги смятат за украински граждани. Два моряка успяха да се върнат в Крим през Беларус, седем бяха свалени в Минск.

Капитанът на кораба е обвинен в "нарушение на реда на плаване на временно окупираната територия на Украйна и излизане от нея с цел увреждане държавните интереси". Той е заплашен от пет години затвор.

По-късно седмината членове на екипажа на "Норд" бяха заменени от седем украински моряка. Делото на Горбенко от Оболенския районен съд в Киев трябва да бъде разгледано на 1 февруари.

ДНР: Украйна се готви да потапя чужди кораби в Азовско море

ДНР: Украйна се готви да потапя чужди кораби в Азовско море

"Няколко сценария на провокации във водите на Азовско море"