Страните от НАТО трябва спешно да увеличат производството на оръжие. За това настоя украинският външен министър Дмитро Кулеба преди срещата на министрите на страните от Алианса тази седмица.

В интервю за в. "Политико" той заяви, че не е възможно да се спечели на бойното поле в дългосрочен план, без да се инвестира в производството на повече оръжия.

Докато водим днешните битки, трябва да мислим как ще водим битките утре, подчерта Кулеба.

Министърът бе категоричен, че страните от НАТО трябва "да започнат производството на необходимите оръжия днес".

Ако това не се случи, няма да можем да спечелим - толкова е просто, обобщи той.

Външните министри от страните от НАТО ще проведат разговори по-късно днес и утре в Букурещ, като дневният ред се очаква да включва и въпроса относно това как да се подкрепи по-добре Украйна.

Западните страни обявиха нови доставки на оръжия за Украйна

Западните страни обявиха нови доставки на оръжия за Украйна

Киев получава зенитни системи, боеприпаси и друго оборудване

"Последният път, когато присъствах на среща на министрите от НАТО, дойдох с три думи: оръжия, оръжия и оръжия", припомня Кулеба. "Този ​​път, когато това искане остава крайно належащо, ще го конкретизирам, като поясня, че имаме нужда от ПВО, танкове и производствени линии", допълни той.

Украинският министър заяви, че служителите трябва да бъдат реалисти и по-малко да разчитат на непостоянни партньори.

Трябва да се изправим и пред един факт - има страни в света, които разполагат с това, от което Украйна се нуждае, но които няма да го продадат в достатъчни количества по политически причини, отбеляза той.

Вместо да разчитаме на тях и да прекарваме месеци в опити да ги убедим, производството трябва да започне, така че да не изпадаме в зависимост от капризите на трети страни, които имат резерви, но не желаят да ги споделят, изтъкна Кулеба.

Макар да похвали партньорите на Киев за приноса им към отбраната на Украйна, Кулеба също беше директен относно промените, които би искал да види в процеса на вземане на решения на Запада по отношение на подкрепата за Киев.

Оръжия за Украйна: Какво военно оборудване дават над 30 страни?

Оръжия за Украйна: Какво военно оборудване дават над 30 страни?

Над 34 млрд. долара военна помощ от първите 10 страни

Украински официални лица, както и някои от най-близките съюзници на Киев, разкритикуваха подхода на някои западни правителства през последните няколко месеца първо да изразят нежелание да разширят определени видове подкрепа, а след това постепенно да променят политиките си, тъй като възмущението от поведението на Русия расте.

"Изгубихме твърде много време - и твърде много животи, и твърде много квадратни километри от нашата земя. Така че мисля, надявам се, че мъдростта ще надделее, че всичко трябва да се прави навреме, а не да чакаме да се разиграе нова трагедия, за да може някой да преодолее психологическите бариери пред вземането на едно или друго решение за Украйна", настоя Кулеба.

Запитан за онези, които биха искали Украйна да обмисли преговори с Русия, министърът каза, че информацията за натиск е преувеличена.

НАТО: Украйна промени из основи съвременната война

НАТО: Украйна промени из основи съвременната война

Русия изостава на бойното поле

Трябва да поясня, че това понятие за мек натиск върху Украйна е до голяма степен преувеличено, посочи той и допълни: "Не бих казал, че не съществува, но не е приело формата дори на мек натиск".

Той го определи като "просто дискусия за това какво следва".

Кулеба коментира и проблемните отношения на Украйна със своя съсед Унгария.

Унгарският премиер Виктор Орбан играе собствена игра с Европейския съюз - и понякога използва Украйна като заложник на тези отношения, отбеляза министърът.

Той отправи послание към обикновените унгарци: "Каквото и да четете във вашите официални медии, украинците не изпитват никаква враждебност към унгарците".

Бяхме приятели, приятели сме и ще бъдем приятели, увери той но подчерта:. "Ние трябва да спечелим тази война и е в най-добрия интерес на Унгария Украйна да спечели".

ПВО системи за Украйна - основен приоритет на НАТО

ПВО системи за Украйна - основен приоритет на НАТО

Алиансът обсъжда как да засили подкрепата за Киев