Военен съд в Русия осъди на десет години затвор 59-годишна жена, обвинена в подпалването на наборна служба, пише BBC, позовавайки се на съвместната пресслужба на съдилищата в Санкт Петербург.

Съдът призна Елена Комаричева за виновна в извършване на терористичен акт. Тя е обвинена, че на 7 септември 2023 г. е хвърлила три коктейла Молотов в аварийния изход на наборния пункт, след което е подпалила вратата на комисариата. Разследването оцени щетите на 37 хиляди рубли (390 евро).

Съдът установи, че жената е била подтикната да предприеме подобни действия от "неидентифицирано лице", с което е общувала в месинджъра WhatsApp, се казва в изявление на пресслужбата.

Според "Комерсант" по време на разпита Комаричева е твърдяла, че не е знаела, че в сградата има военна служба. Преди палежа с жената се свързали телефонни измамници, които я убедили, че неизвестни лица се опитват да откраднат средства от сметката й.

Те принудили Комаричева да преведе около 10 милиона рубли (105 690 евро) по тяхна сметка и също да вземе заем. След това измамниците убедили жената да подпали сградата на комисариата, уж за да заловят укриващите се там престъпници.

Правозащитникът Динар Идрисов в разговор със SotaVision нарече позицията на съда "чиста несправедливост, безсмислена и безпощадна".

Според него делото трябваше да бъде квалифицирано по член за умишлено унищожаване на чужда собственост, по който Комаричева "би получила максимална условна присъда".

Русия наложи тежки присъди за убийството на Захарченко и "Моторола"

Русия наложи тежки присъди за убийството на Захарченко и "Моторола"

Осъденият за покушенията е признал връзки с украинските специални служби