Ръководителите на Израел, Австрия и Дания застанаха рамо до рамо днес в Йерусалим, за да обявят официално, че създават COVID-19 ваксинен съюз, информира ДПА.

Те ще създадат съвместен фонд за по-нататъшно изследване на ваксини и сътрудничество в производството, като това се прави с цел ускоряване на веригата за доставка на ваксини.

Докато Израел се превърна в световен лидер в имунизациите срещу COVID-19, страни от ЕС като Австрия и Дания са разочаровани от бавните темпове на усилията на Европа за ваксиниране.

Франция се разсърди на Австрия и Дания за ваксинационната координация с Израел

Франция се разсърди на Австрия и Дания за ваксинационната координация с Израел

Франция признава значителни недостатъци във ваксинационната политика на ЕС, но критикува опитите за отделяне

"Това е специален ден, когато двама динамични европейски лидери идват заедно в Йерусалим, за да обсъдим заедно как продължаваме битката срещу COVID-19", отбеляза израелският премиер Бенямин Нетаняху заедно с австрийския канцлер Себастиан Курц и датския премиер Мете Фредериксен.

"След като преодолеем този цикъл на болестта, нямаме гаранция, че тя няма да се завърне. Никой не знае колко дълго ще издържат тези ваксини", посочи Нетаняху относно заплахата, породена от мутациите на коронавируса, с която съвместното предприятие за ваксини се надява да се справи.

Австрия и Дания спират да разчитат само на ЕС за ваксини и започват да работят с Израел

Австрия и Дания спират да разчитат само на ЕС за ваксини и започват да работят с Израел

По принцип е правилно да се възприеме общоевропейски подход, но Европейската агенция по лекарствата е твърде бавна

Двамата европейски правителствени ръководители също така посетиха Израел, за да научат за въведения "зелен паспорт", който позволява на ваксинираните и възстановилите се от болестта хора достъп до развлекателни центрове и други атракции.

Посещението в Израел предизвика учудване и неодобрение в ЕС.

Курц настоя преди да отпътува, че Австрия вече не може да разчита единствено на Брюксел за доставка на ваксини срещу коронавируса, изразявайки раздразнение от скоростта на одобрението на ваксините в Общността и последващите проблеми с доставките.

Междувременно Фредериксен отрече работата на Дания с Израел да е сигнал за прекъсване на сътрудничеството с ЕС.

Израел качва на "стената на позора" имената на неваксинираните

Израел качва на "стената на позора" имената на неваксинираните

Това поражда опасения относно неприкосновеността на личния живот