• Хамас и Ислямски джихад поеха отговорност за обстрела по Израел

Израел и Палестина постигнаха съгласие за прекратяване на огъня, информира АП.
Двете страни се споразумяха да бъде поставен край на петмесечната военна офанзива на Израел в Ивицата Газа, както и на ракетния обстрел срещу еврейската държава от страна на палестинските военни.

Огънят беше прекратен в 6.00 часа местно време.

Говорителят на израелското правителство Мири Ейсин изрази надежда, че това е преодолим проблем от поставеното начало. Той обаче е категоричен, че ако палестинците атакуват, Израел ще отвърне на огъня. Ако има палестински групировки, които не се присъединяват към споразумението за прекратяване на военните действия е трудно да си представим, че споразумението може да оцелее, заявява Ейсин, цитиран от АП.

Израелската армия обяви, че се е изтеглила от северните части на Ивицата Газа, където водеше интензивни операции, предаде Ройтерс. Свидетели са потвърили, че израелските части са напуснали района.

Палестински бунтовници изстреляха три ракети по южните части на Израел един час преди прекратяването на огъня. Една сграда е засегната, но жертви няма.

Съгласието за прекратяване на военните действия бе постигнато след като палестинският президент Махмуд Аббас е разговарял по телефона с израелския премиер Ехуд Олмерт късно вчера. По време на разговора Аббас е гарантирал, че всички палестински групировки ще прекратят атаките срещу Израел.

Палестинският президент се е интересувал дали Израел ще отговори с прекратяване на военната операция в Газа и изтегляне на войските си.
Израелският премиер Ехуд Олмерт се е съгласил да бъде сложен край на военните действия.

Говорителят на Аббас е потвърдил, че палестинските военни групировки, включително и тези, които са близки до Хамас, са дали съгласието си за прекратяване на огъня в Газа.

САЩ приветстват решението, съобщава АФП, цитирайки говорителя на Белия дом Алекс Конант.