Представители на Израел и Сирия са договорили на тайни срещи вариант за рамково споразумение за мир, съобщи АП, позовавайки се на израелския вестник "Аарец".

Според изданието при тайни срещи в Европа, провели се в периода септември 2004 - юли 2006 г. е бил разработен проект за рамково споразумение, който предвижда изтегляне на Израел от Голанските възвишения, окупирани от страната през 1967 г.

Инициатор на срещите бил сирийският президент Башар Асад, който действал чрез турски посредници, уточняват от "Аарец".

От изданието поясняват, че споразумението е определено като документ, по който е постигнато съгласието и на двете страни, но който не е подписан и няма политически характер.

Този документ е бил изготвен през август 2005 г. и непрекъснато е бил променян по време на тайните срещи в Европа. Срещите се провеждали със знанието на бившия израелски премиер Ариел Шарон.

В споразумението се предвиждало: 

  • Израел да се изтегли от Голанските възвишения до положението, което е било преди 4 юни 1967 г. Въпросът за времевия период, в който да стане изтеглянето обаче оставал отворен, тъй като Израел настоявал това да стане за повече от 15 години, докато Сирия държала на 5-годишен период.
  • Да се обособи буферна зона по дължината на езерото Кинерет, като регионът да бъде използван като парк и от израелски, и от сирийски граждани.  
  • Израел да запази контрола си върху използването на водите от реката Йордан и от езерото Кинерет.
  • Границата между Израел и Сирия в района на Голанските възвишение да бъде демилитаризирана в съотношение 1 към 4 в полза на Израел.
  • Друга договореност е свързана с това, че Сирия се е съгласила да прекрати подкрепата си за Хизбула и Хамас и да се дистанцира от Иран.

Припомняме, че през ноември миналата година Съветът на ООН за човешките права прие резолюция, в която разкритикува Тел Авив за окупираните сирийски Голански възвишения.