Израелският парламент прие закон, който позволява на правителството да споделя самоличността на хората, които не са ваксинирани срещу коронавируса, с други власти, което поражда опасения относно неприкосновеността на личния живот на тези, които се отказват от имунизация, информира "Франс прес".

Мярката, която беше приета с 30 гласа "за" и 13 "против", дава на местните власти, генералния директор на министерството на образованието и някои от социалното министерство правото да получават имената, адресите и телефонните номера на неваксинираните граждани.

Над 4,5 млн. израелци, половината от населението, вече с поне една доза ваксина

Над 4,5 млн. израелци, половината от населението, вече с поне една доза ваксина

3,1 млн. души вече са получили и двете дози

Целта на мярката - валидна в продължение на три месеца или до обявяването на края на COVID-19 пандемията - е "да даде възможност на тези органи да насърчават хората да се ваксинират, като лично се обръщат към тях", се казва в изявление на парламента.

Израел, страна с 9 млн. души население, е приложил до момента двете препоръчителни дози от ваксината на Pfizer/BioNTech срещу коронавируса на приблизително една трета от населението си.

Докато излиза от блокадата, Израел ограничава определени услуги, включително достъпа до фитнес зали и хранене в заведения на закрито, само до ваксинираните, като дава така наречения зелен паспорт на напълно имунизираните.

Израел облекчава блокадите при почти 50% ваксинирани срещу коронавирус

Израел облекчава блокадите при почти 50% ваксинирани срещу коронавирус

Ваксината на Pfizer е 98,9% ефективна за предотвратяване на хоспитализации и смърт

Това също така породи опасения относно неравен достъп на хората, упражняващи правото си да не бъдат ваксинирани.

По време на дебата в парламента за мярката лидерът на Партията на труда Мерав Михаели обвини десния премиер Бенямин Нетаняху, че "отказва на гражданите правото им на неприкосновеност на медицинската им информация".

В изявлението от Кнесета (парламента) се казва, че личната информация не може да се използва за други цели, освен за насърчаване на хората да бъдат ваксинирани.

Израел не отчете странични реакции при деца, ваксинирани срещу коронавируса

Израел не отчете странични реакции при деца, ваксинирани срещу коронавируса

Здравните власти са разрешили да бъдат ваксинирани някои деца

"Информацията ще бъде изтрита след нейното използване в рамките на 60 дни", съгласно закона, и "лице, с което е установен контакт, може да поиска неговите данни да бъдат изтрити и да не се влиза в контакт с него отново".

Хаим Кац от партията "Ликуд" на Нетаняху защити закона като средство за насърчаване на ваксинацията.

"Попитаха ме какво да кажа за поверителността на личния живот на хората: поверителността по-важна ли е от самия живот?", запита Кац в парламента, подчертавайки, че информацията нямало да включва нищо извън въпроса дали лицето е било ваксинирано или не.

Израел официално е регистрирал над 760 000 заразени с коронавируса и над 5 600 починали от началото на пандемията.

Израел ще смекчи ограниченията за ваксинирани срещу COVID-19

Израел ще смекчи ограниченията за ваксинирани срещу COVID-19

Завръщане към нормалния живот