Израелските танкове продължат да настъпват на запад във войната срещу "Хамас" в и около Хан Юнис - главния град в южната част на ивицата Газа, съобщава "Ройтерс".

На този фон служители на ООН отново призоваха за прекратяване на огъня, за да се предотврати хуманитарна катастрофа.

Боевете в Хан Юнис се разгоряха, след като Израел пренасочи своите военни усилия, продължаващи над два месеца, на юг, след като удари северната част на Газа и прогони по-голямата част от 2,3-милионното население на палестинския анклав от домовете им.

Предвид данните за "катастрофална" здравна ситуация в Газа от Световната здравна организация, палестински активисти призоваха за световна стачка днес като част от координирани усилия за натиск върху Израел за прекратяване на огъня.

"Време е - СВЕТОВНА ПЪЛНА СТАЧКА", гласеше един от призивите. Не е ясно обаче дали усилията ще се приложат в световен мащаб нито дали ще окажат влияние върху военните планове на Израел.

Общото събрание на ООН, включващо 193 членове, вероятно утре ще гласува проекторезолюция, изискваща прекратяване на огъня.

Нетаняху към "Хамас": Предайте се, войната е към края си

Нетаняху към "Хамас": Предайте се, войната е към края си

Всичко свърши. Не умирайте за Яхия Синуар, заяви премиерът

В петък Съединените щати наложиха вето на предложението на Съвета за сигурност на ООН, изискващо незабавно прекратяване на огъня по хуманитарни причини.

Този ход на Вашингтон беше разкритикуван от външните министри на арабските страни в неделя на международна конференция в Доха - столицата на Катар, който изигра ключова роля в преговорите за прекратяване на огъня в края на миналия месец.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че "няма да се откаже" от призива си за прекратяване на огъня.

"Призовах Съвета за сигурност да окаже натиск за предотвратяване на хуманитарна катастрофа и повторих апела си за обявяване на хуманитарно прекратяване на огъня", посочи той. "За съжаление Съветът за сигурност не успя да го постигне, но това не го прави по-малко необходимо".

Боевете започнаха на 7 октомври, след като "Хамас" организира изненадваща атака срещу Израел, убивайки 1200 души и вземайки 240 заложници. В отговор Израел обеща да унищожи ислямистката групировка, която управлява Газа от 2007 г.

По данни на здравните власти в Газа около 18 000 души са били убити при израелски атаки, а 49 500 са ранени. Около 100 от израелските заложници бяха освободени по време на едноседмичното примирие, което приключи на 1 декември.

"Хамас" няма да пусне повече заложници, ако Израел не изпълни исканията

"Хамас" няма да пусне повече заложници, ако Израел не изпълни исканията

Обвини Израел във фашизъм и Холокост срещу палестинците

Вчера жителите на Хан Юнис съобщиха, че танковете са достигнали главния път на града, който се движи в направление север-юг. Изтребители атакуваха район на запад.

Гутериш предупреди, че градът с население от около 626 000 души може да е на ръба на колапса и има риск да бъде обхванат от епидемични заболявания.

Междувременно Израел и "Хамас" влязоха и в словесна война.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че десетки бойци на групировката са се предали. "Хамас" опроверга твърдението и се похвали с унищожени 180 израелски военни превозни средства, без обаче да представи доказателства.

Докато вниманието на света беше приковано към военните действия в ивицата Газа, притесненията от разрастване на войната се засилиха от боевете между Израел и групировката "Хизбула" в Ливан, която е подкрепяна от Иран.

Сирийската армия също съобщи, че е свалила израелски ракети, изстреляни към столицата Дамаск от окупираните от Израел Голански възвишения тази нощ.

СЗО: Здравната система в Газа е в колапс, половината население гладува

СЗО: Здравната система в Газа е в колапс, половината население гладува

Отчита се увеличаване на инфекциите