Израел смята, че заповедта на Международния съд (МС) за спиране на военната му офанзива срещу Рафах в южната част на Газа дава възможност за някои военни действия там, съобщава "Ройтерс".

В спешно решение по делото на Южна Африка, обвиняващо Израел в геноцид, съдиите в Международния съд наредиха на Израел в петък незабавно да спре нападението си срещу Рафах, където Израел твърди, че изкоренява бойците на Хамас.

"Това, което искат от нас, е да не извършваме геноцид в Рафах. Ние не сме извършили геноцид и няма да извършим геноцид", каза Цахи Ханегби, съветник по националната сигурност на премиера Бенямин Нетаняху, пред израелската телевизия N12 в събота.

Запитан дали офанзивата в Рафах ще продължи, Ханегби каза: "Според международното право ние имаме право да се защитаваме и доказателствата са, че съдът не ни пречи да продължим да се защитаваме".

Борел подканва Израел да изпълни решението на Международния съд за Рафах

Борел подканва Израел да изпълни решението на Международния съд за Рафах

Решенията на Международния съд са задължителни за страните и трябва да бъдат изцяло и ефективно изпълнени

Международният съд, който е базиран в Хага, не коментира веднага забележките на Ханегби. "Хамас" също не коментира веднага.

Друг израелски служител посочи формулировката на решението на МС или Световния съд, описвайки го като условно.

"Заповедта по отношение на операцията в Рафах не е обща заповед", каза служителят при условие за анонимност.

Прочитайки решението, президентът на МС Науаф Салам каза, че ситуацията в Газа се е влошила, откакто съдът за последен път нареди на Израел да предприеме стъпки за подобряването ѝ и са изпълнени условията за нова извънредна заповед.

"Държавата Израел незабавно ще спре военната си офанзива и всякакви други действия в провинция Рафах, които могат да създадат условия на живот на палестинската група в Газа, които биха могли да доведат до нейното физическо унищожение изцяло или частично", каза Салам.

Тази формулировка не изключва всякакви военни действия, каза израелският представител.

"Никога не сме и няма да провеждаме никакви военни действия в Рафах или другаде, които могат да създадат каквито и да било условия на живот, за да доведат до унищожаването на цивилното население в Газа, нито изцяло, нито частично", каза служителят.

Въпреки че съдът няма средства да изпълни заповедите си, случаят е знак за нарастващата дипломатическа изолация на Израел заради кампанията му срещу палестинската въоръжена групировка "Хамас" в Газа.

Великобритания притеснена от решението на Международния съд за офанзивата в Рафах

Великобритания притеснена от решението на Международния съд за офанзивата в Рафах

Страховете са, че Хамас се укрепи позициите си при изтегляне на израелските военни

Израел трябва незабавно да спре офанзивата си в Рафах и да запази едноименния граничен пункт отворен за хуманитарна помощ. Това заяви върховният представител за външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел в социлната мрежа "X" (бивш Туитър).

По думите му Израел трябва да осигури достъп на органите на ООН, разследващи обвиненията в геноцид срещу страната, както и да подаде доклад до съда за всички мерки, предприети за изпълнението на разпореждането.

Борел посочи, че решенията на Международния съд са задължителни за страните и трябва да бъдат изцяло и ефективно изпълнени.

Канада призова Израел да се съобрази със съдебното решение. Великобритания пък изрази притеснение, че спиране на военното настъпление ще даде шанс на "Хамас" да укрепи позициите си.

Испанският министър на отбраната заяви, че конфликтът в Газа е истински геноцид. Отношенията между Израел и Испания се влошиха след решението на Мадрид да признае палестинската държава. 

Израел започна своята офанзива в Газа, за да се опита да елиминира Хамас, след като екстремисти, водени от "Хамас", нахлуха в южните израелски общности на 7 октомври миналата година. Тя продължи с офанзивата си след решението на МС.

Близо 36 000 палестинци са били убити в офанзивата, казва здравното министерство на Газа, и голяма част от Газа е опустошена. Около 1200 души са били убити и повече от 250 са взети за заложници на 7 октомври, според израелските данни.