Специализиран екип водолази от Израел е започнал обследване на дъното на река Дунав в Будапеща в търсене на останките на жертви на Холокоста, избити на брега на реката в унгарската столица през 1944 и 1945 година, съобщава "Ройтерс".

Израелският мемориал на Холокоста "Яд Вашем" изчислява, че 565 000 унгарски евреи са загинали през Холокоста, мнозинството от които са депортирани в лагера на смъртта Аушвиц между май и юли 1944 година.

През октомври същата година, когато пронацистката Партия на кръстосаните стрели взима властта в Унгария, хиляди евреи от Будапеща са били избити по бреговете на Дунав, уточняват от "Яд Вашем".

Израелският вътрешен министър Ари Дери изтъкна, че унгарският му колега Шандор Пинтер се е съгласил с искането му да предостави специално оборудване на експерти от съдебна медицина от израелската доброволческа организация ЗАКА, които са пътували с него до Будапеща.

Днес водолазите от ЗАКА са започнали да обследват дъното на Дунав с подводен сонар близо до моста Будапеща, където бяха открити останки преди няколко години.

"Смятам, че това е триумф, това се случва след всичките тези години, когато стигаме до тази работа, това свято дело на унгарска територия", коментира Илан Беркович, който е ръководител на екипа на ЗАКА.

"За мен, аз съм по същество унгарец, родителите ми, баба ми и дядо ми, цялото ми семейство всъщност са оттук. Това е вид приключване, така че от емоционална гледна точка това е невероятно", допълни Беркович.

Директорът на ЗАКА Йехуда Меши-Захав е посочил пред "Ройтерс", че остава неясно къде ще бъдат погребани намерените останки. "Това все още не е определено. В Унгария има известна чувствителност по този въпрос", отбеляза той.