Израелските военновъздушни и военноморски сили са атакували подводница на палестинската радикална ислямистка групировка "Хамас" край бреговете на Газа. Това обявиха израелските военни, цитирани от израелските медии.

"Днес, използвайки въздушно разузнаване и военноморските сили, израелските въоръжени сили забелязаха няколко заподозрени на плавателен съд, за който се смята, че е подводно оръжие на "Хамас". Плавателният съд е откаран на брега, вероятно за извършване на терористична атака в израелски води. Израелски военен кораб и авиация нанесоха удари срещу операторите на плавателния съд и самото оръжие, за да елиминират заплахата", уточниха израелските военни.

Ердоган пришпорва папата да помогне за спиране "клането" на Израел

Ердоган пришпорва папата да помогне за спиране "клането" на Израел

На Израел трябвало да се преподаде урок

Израелските въоръжени сили публикуваха кадри, показващи унищожаването на "безпилотен водолазен плавателен съд в северната част на Ивицата Газа", като кадрите са били заснети днес.

Кадрите показват огнена топка, която поглъща крайбрежна зона между две крайбрежни сгради, въпреки че не се виждат обекти, наподобяващи "подводница". Втората част на видеото показва движеща се цивилна кола, унищожена по време на пътуване по път в застроена зона. Възможните ѝ обитатели не са идентифицирани.

Израелските военни са извършили атаката с подводно оръжие, като "Хамас" са дали жертви.

Израелски изтребители обстрелват терористични цели в Газа

Израелски изтребители обстрелват терористични цели в Газа

Акция на армията

Междувременно израелските медии съобщиха, че мощен залп от ракети е бил изстрелян срещу южните израелски градове Беер Шева, Ашкелон и Ашдод. Сирените, предупреждаващи за въздушно нападение, са се задействали в десетки градове в южната част на Израел. Уточнява се, че осмина израелци са били леко ранени при ракетната атака. Има подозрения за човек, заклещен в развалини, след като сграда се е срутила в Ашдод от пряк удар.

Прихващания на израелската противоракетна система "Железен купол" са били чути и в централната част на Израел, уточнява "Аарец".

По-рано израелските военни потвърдиха удар срещу командира на палестинската радикална ислямистка групировка "Ислямски" джихад". Хусам Абу-Харбид е бил ликвидиран. Абу-Харбид беше командир в организацията повече от 15 години и беше отговорен за няколко противотанкови атаки срещу Израел, включително една миналата неделя, когато израелец беше леко ранен. 

Над 3000 ракети са изстреляни от Газа по Израел

Над 3000 ракети са изстреляни от Газа по Израел

Хамас се превръща в цел

От своя страна държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън подкрепи правото на Израел да се защитава и призова двете страни да спрат най-интензивните сражения между Израел и "Хамас" от 2014 г. насам.

Изказвайки се на пресконференция при затворени врати в Дания, Блинкън се обърна към конфликта, като заяви, че САЩ все още са "силно загрижени" от ескалиращото насилие между израелци и палестинци.

Блинкън призова "Хамас" и други групировки от Газа да прекратят незабавно ракетните атаки, но подчерта, че Израел има допълнителна отговорност да направи всичко възможно, за да предотврати цивилни жертви.

Блинкън също се оплака как медицинските работници и журналистите са изложени на риск при новото разгаряне на конфликта между Израел и Газа.

"Зюддойче цайтунг": Нова фронтова линия разделя Израел

"Зюддойче цайтунг": Нова фронтова линия разделя Израел

Нова заплаха за Близкия изток