Георги Първанов Главният секретар на плестинското движение Фатах на Западния бряг на река Йордан Марван Баргути, който е в израелски затвор от 15 април, 2002 година, ще бъде освободен “в течение на 48 часа”. Това съобщи на семейството на Баргути по телефонен разговор от Рамала Ясер Арафат.

Баргути е най-високопоставеният член на палестинското ръководство. Той бе арестуван през април, миналата година по време на операция “Защитна стена” в Рамала.

Израел го обвинява за връзки с екстремистката грпировка Танзим и му приписва организацията на 37 терористични акта, при които са загинали 26 израелци.

Израелските специални служби твърдят, че от килията си Баргути продлъжава да се занимава с терористична дейност.

По техни данни негов съмишлени тайно му е предал мобилен телефон в затвора, откъдето Марван Баргути е продължил с издаването на указания и заповеди за действия за извършването на терористичните атаки. Освен това лидерът на Фатах е в телефонна връзка и с новия палестински премиер Махмуд Абас.

Самият Баргути не признава обвиненията в терористична дейност, като подчертава, че е член на палестинския парламент. Той е бил един обявяван като за евентуален приемник на Ясер Арафат.

В самото начало на интифандата Баргути е бил главен координатор на всички палестински военни групировки на Западния бряг, включително Танзим, Народен фронт за освобождение на Палестина, Хамас, Ислямски джихад.