Няколко израелски ракети земя-земя са ударили близо до военновъздушна база край сирийската столица Дамаск през нощта без да причинят жертви, съобщават сирийските държавни медии, цитирани от "Франс прес".

"В три часа сутринта израелският враг изстреля няколко ракети земя-земя от окупираната територия", информира държавната информационна агенция САНА, позовавайки се на военен източник.

САНА уточнява, че ракетите са били изстреляни от позиция "западно от Тал Абу Нада", планина в окупираните от Израел Голански възвишения.

Отбелязва се, че ракетите са предизвикали пожар, но няма жертви.

Във военновъздушната база "Мазех", която се намира на по-малко от 8 км югозападно от Дамаск, се намира седалището на страховитата разузнавателна служба на военновъздушните сили и нейния прочут затвор.

Това е вторият път в рамките на осем дни, в който Израел, който технически все още е във война със Сирия, удря позиции край Дамаск.

Израел се стреми да ограничава участието си в продължаващия от повече от 5 години конфликт в Сирия, но извършва спорадични бойни полети срещу радикалната ливанска ислямистка групировка "Хизбула" в Сирия. "Хизбула" са съюзници на сирийския президент Башар ал Асад, като изпратиха хиляди свои бойци да се сражават рамо до рамо със сирийските правителствени сили.

Израел превзе 1200 кв. км на Голанските възвишения от Сирия в Шестдневната война през 1967 г. и по-късно анексира територията в ход, който никога не беше признат от международната общност.