„Прашката на Давид" (David's Sling) премина през нови успешни изпитания, обяви военното министерство на Израел, съобщават местни медии.

Системата за противоракетната отбрана на Израел е разработвана в партньорство със САЩ. Очаква се да влезе на въоръжение от 2016 година.

„Прашката на Давид", известна като „Магическата пръчка" е създадена, за да прихваща ракети с обсег на действие между 70 и 300 километра. Това означава справяне с големия арсенал на "Хизбула" в Ливан и оръжията, които има Сирия. Също така системата може да поразява вражески самолети и крилати ракети. Тя ще запълни операционната дупка между системата „Железен Купол" (Iron Dome), която е за ракети с малък обсег от Ивицата Газа и система „Стрела" (Arrow) срещу ракети с далечен обсег, най-вече от Иран.

„Железен Купол" и „Стрела" вече са активни.

Според израелски представител „Прашката на Давид" ще позволи прихващане на ракети извън границите на Израел. Две батареи ще покрият цялата територия на Израел.

За разлика от „Железен Купол", която е създадена от Rafael, „Прашката на Давид" се разработва съвместно с американската компания Raytheon.