Израел не е дал отговор на Франция относно предложенията на Париж за намаляване на напрежението между Израел и подкрепяната от Иран ливанска Хизбула, каза в четвъртък говорителят на френското външно министерство.

Израел и Хизбула бяха ангажирани с ескалация на ежедневни трансгранични удари през последните месеци - успоредно с войната в Газа - и техният нарастващ обхват и сложност породиха страхове от по-широк регионален конфликт.

Франция има исторически връзки с Ливан и е предоставила писмени предложения на двете страни, според които елитната част на "Хизбула" да се изтегли на 10 км от израелската граница, в замяна на което Израел ще спре ударите в Южен Ливан.

Външният министър Стефан Сежурне посети Ливан и Израел през април, за да насърчи усилията на Франция, а външният министър на Израел беше в Париж по-рано този месец. Външният министър на Ливан беше в Париж за разговори в сряда.

"Получихме относително положителен отговор от ливанците, но мисля, че към този момент не сме имали отговор от Израел", каза Кристоф Лемоан пред репортери на ежедневен брифинг.

Писменото предложение също разглежда дългосрочни гранични въпроси и беше обсъдено с партньори, включително Съединените щати, които имат свои собствени усилия за облекчаване на напрежението и упражняват най-голямо влияние върху Израел.

Израел ликвидирал командир на "Хизбула"

Израел ликвидирал командир на "Хизбула"

Тел Авив твърди, че убитият е ръководил ракетното поделение към крайбрежната част на ливанската групировка