Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обяви, че "има доста сериозна възможност да трябва да действаме в Ливан" по време на посещение в северната част на страната на фона на операцията на армията за разрушаване на нападателни тунели на ливанската радикална групировка "Хизбула" от израелската страна на границата.

По думите на Нетаняху, при офанзивата щял да бъде разрушен всеки тунел, който "Хизбула" е изкопала в Израел, значително осакатявайки способността на "терористичната групировка", както я определя Израел, да действа срещу еврейската държава.

Израел разрушава "терористични тунели" на "Хизбула"

Израел разрушава "терористични тунели" на "Хизбула"

Изкопани на територията на Израел

Високопоставен официален представител на Израел е изтъкнал, че операцията по разрушаването на тунелите била сред причините, поради които израелските въоръжени сили не са започнали голяма офанзива срещу "Хамас" в Ивицата Газа през миналия месец.

Междувременно израелският премиер призова чуждите дипломати в страната да осъдят и санкционират ислямистката групировка за нейните агресивни действия.

"Очакването на Израел е категорично осъждане на "Хизбула", допълнителни санкции срещу "Хизбула", осъждане и настояване от ливанското правителство да спре да дава разрешение да бъде използвана територията му за тези атаки срещу Израел", настоял Нетаняху пред групата посланици от цял свят.

От своя страна израелският представител изтъкна, че въпреки че "Хизбула" е планирала да разработи хиляди прецизни ракети, на практика е успяла да разработи само десетки такива оръжия.

"Ние нарушихме техните планове с десетки действия... които доведоха до значително забавяне на тяхната програма", коментира той.