Рантиси Израелски военен хеликоптер откри огън по кола в град, разположен на ивицата Газа, като рани един от лидерите на военизираната групировка Хамас, Абдел Азис Рантиси. Убити са трима души, които са се намирали в района. Освен Рантиси са ранени още около 27 души.

Джипът на Рантиси се е движил през оживена пътна артерия в ивицата Газа. Той е избухнал в пламъци, след като е бил обстрелван с ракети от страна на израелските военни, съобщи AP.

Рантиси, който е лидер на политическото крило на Хамас, се счита за хардлайнер в рамките на ислямската групировка. Той беше един от най-яростните противници на примирието с Израел.

Лекарите съобщават, че състоянието на Рантиси е добро. Те отказват подробна информация за състоянието и самоличността на другите ранени при инцидента.

Помощникът на президента Ясер Арафат Набил Абу Рдеин заяви в Рамала, че покушението над лидера на ХАМАС може напълно да провали реализирането на “пътната карта” за близкоизточен мир.

Според Рдеин, “тази печална стъпка" определено показва намеренията на Израел да се откажат от пътната карта и от договореностите, постигнати по време на преговорите в Шарм аш Шейх и Акаба.

Още преди тези срещи, ХАМАС определи прекратяването на убийства на палестински лидери, като главно условие за спирането на терористичната си дейност срещу Израел.