Израелски военни блокираха с циментови блокове и кофи за боклук центъра на старата част на Наблус на Западния бряг на река Йордан съобщава АП.

Действията им са част от операцията по издирването на седем палестинци, чиито имена бяха разпространени от израелската армия по местните телевизионни и радио станции.

От АП коментират, че през последните месеци това е най-мащабната акция на израелската армия на Западния бряг.

За втори пореден ден в Наблус могат да се видят около 80 джипа, бронирани коли и булдозери.

Израелските войници въведоха полицейски час, с който принудиха десетки хиляди палестинци да останат по домовете си. В съобщение, разпространявано по местните палестински медии, от израелската армия предупреждават да не се оказва съдействие на издирваните седем души.

По време на операцията израелските сили открити две лаборатории за производство на взривни вещества.

Освен това местни лекари твърдят, че днес 42-годишен палестинец е бил убит с куршум във врата в дома си в старата част на Наблус. Освен това и синът му е бил ранен и в момента се намира в болница. Според съсед на убития причината за смъртта му бил огън, открит от джип на израелската армия.

От израелското военно командване обявиха, че ще проверят информацията за убийството.

От АП поясняват, че седемте палестинци са членове на „Бригадите на мъчениците на Ал Акса", - групировка, която е под ръководството на движението Фатах, което от своя страна е пряко подчинено на палестинския лидер Махмуд Абас.
Във връзка с това много палестински наблюдатели коментират, че действията на израелската армия излагат на риск усилията за мирно решаване на проблемите между израелци и палестинци.