Израелските сили застреляха двама палестинци, включително член на въоръженото крило на Хамас, близо до Тубас на окупирания Западен бряг в петък след нападение в града по-рано сутринта, съобщиха военните, цитирани от Рийтерс.

В изявлението се казва, че Мохамад Омар Дарагмех, когото описват като ръководител на инфраструктурата на Хамас в района на Тубас в долината на река Йордан, е бил убит по време на размяна на огън със силите за сигурност. В изявлението се добавя, че в автомобила му са намерени редица оръжия и военно оборудване, включително автоматични пушки.

Хамас потвърди смъртта на Дарагме и членството му във въоръжените им бригади "Ал Касем".

Официалната палестинска информационна агенция WAFA съобщи, че още един мъж е бил убит от израелските сили, провеждащи акция в бежанския лагер Ал-Фара в Тубас. Хамас каза, че скърби за смъртта на мъжа, но не го обяви за член.

Военните казаха, че силите, провеждащи операцията, са открили огън по палестинци, които са хвърлили взривни устройства и са убили един човек, който се е опитал да ги нападне.

Инцидентът е поредният от вълната от конфронтации на Западния бряг между израелските сили за сигурност и палестинците, включително както въоръжени бойци, така и невъоръжени протестиращи, от началото на войната в Газа миналия октомври.

Стотици палестинци бяха убити от израелските сили, повечето от тях въоръжени бойци, но някои от тях невъоръжени цивилни, и хиляди бяха арестувани или задържани. През същия период повече от дузина израелци са били убити от палестински нападатели.

Израел ликвидира девет палестинци на Западния бряг за ден

Израел ликвидира девет палестинци на Западния бряг за ден

Израел ожесточи нападенията на Западния бряг от началото на войната в Газа