Израелските танкове се върнаха обратно в някои райони в северната част на ивицата Газа, които бяха напуснали преди седмици, докато военните самолети нанесоха въздушни удари по Рафах, последното убежище на палестинците в южната част на територията, убивайки и ранявайки няколко души, предава Ройтерс.

Жителите съобщиха за прекъсване на интернета в районите Бейт Ханун и Джабалия в северната част на Газа. Танкове навлязоха в Бейт Ханун и обградиха някои училища, където са се укрили разселени семейства, казаха жителите и медиите на въоръжената палестинска групировка Хамас.

"Окупационните войници наредиха на всички семейства в училищата и близките къщи, където бяха настъпили танковете, да се евакуират. Войниците задържаха много мъже", каза един жител на Северна Газа пред Ройтерс чрез чат приложение.

Бейт Ханун, дом на 60 000 души, беше един от първите райони, атакувани в началото на наземната офанзива на Израел в Газа миналия октомври. Тежките бомбардировки превърнаха по-голямата част от Бейт Ханун, някога известен като "кошницата с плодове" заради овощните си градини, в призрачен град, състоящ се от купища развалини.

Много семейства, които се завърнаха в Бейт Ханун и Джабалия през последните седмици, след като израелските сили се изтеглиха, започнаха да се изселват отново във вторник заради новото нападение, казаха някои жители.

Палестинските здравни служители казаха, че при един удар Израел е убил четирима души и е ранил няколко други в Рафах, където над половината от 2,3 милиона души в Газа са намерили убежище.

След шест месеца на битки все още няма признаци за пробив в преговорите, подкрепяни от САЩ, водени от Катар и Египет за постигане на споразумение за прекратяване на огъня в Газа, тъй като Израел и Хамас се придържат към своите взаимно непримирими условия.

Комисия на ООН се оплака, че Израел ѝ пречи да разследва атаката на 7 октомври

Комисия на ООН се оплака, че Израел ѝ пречи да разследва атаката на 7 октомври

Тел Авив възпрепятства усилията ѝ да събере доказателства от жертвите на нападението на "Хамас"

Израелската армия (IDF) заяви, че нейните сили продължават да действат в централната част на ивицата Газа и че са убили няколко въоръжени мъже, които са се опитали да ги нападнат.

"Освен това през изминалия ден изтребители и самолети на IDF унищожиха ракетна установка заедно с терористична инфраструктура, терористични тунели и военни бази, където бяха разположени въоръжени терористи от Хамас", се добавя в него.

В бежанския лагер Ал-Нусейрат в централната част на ивицата Газа жителите казаха, че израелски самолети са бомбардирали и унищожили четири многоетажни жилищни сгради във вторник.

Израел все още налага "незаконни" ограничения върху хуманитарната помощ за Газа, заяви във вторник службата по правата на човека на ООН, въпреки твърденията на Израел и други, че ограниченията са отслабени.

Размерът на помощта, която сега влиза в Газа, е спорен, като Израел и Вашингтон казват, че потоците от помощ са се увеличили през последните дни, но агенциите на ООН казват, че това все още е далеч под минималните нива.

Израел е под международен натиск да разреши повече помощ в Газа, особено в северните райони, където се очаква глад до май, според ООН.

Израелските военни съобщиха, че са улеснили влизането на 126 камиона в северната част на Газа късно в понеделник от юг.

Израел също така съобщи, че работи в сътрудничество със Световната продоволствена програма (WFP), за да улесни отварянето на още две пекарни в Северна Газа, след като първата започна работа в понеделник с помощта на WFP.

Палестинското министерство на здравеопазването съобщи, че досега повече от 33 000 палестинци са били убити от израелски огън от 7 октомври, включително 46 през последните 24 часа.

Израелски министър призовава за пълно превземане на ивицата Газа

Израелски министър призовава за пълно превземане на ивицата Газа

След като "Хамас" отхвърли плана, представен от посредниците на Израел