Израелският президент Исак Херцог призова правителството в понеделник да спре оспорваната реформа на съдебната система, ден след като премиерът Бенямин Нетаняху уволни своя министър на отбраната заради противопоставяне на плановете му, предизвиквайки масови улични протести, предава Ройтерс.

"В името на единството на народа на Израел, в името на отговорността Ви призовавам незабавно да спрете този законодателен процес", заяви Херцог в "Туитър".

Предупреждението на държавния глава, който би трябвало да стои над политиката и чиято функция е до голяма степен церемониална, подчерта тревогата, предизвикана от разделението на обществото по въпроса. Това последва драматична нощ на протести в много градове в Израел, като десетки хиляди излязоха на улиците след съобщението на Нетаняху, че е уволнил министъра на отбраната Йоав Галант.

Ден по-рано Галант отправи по телевизията призив към правителството да спре реформата на съдебната система, като предупреди, че дълбокото разделение, което се създаде в израелското общество, засяга армията и заплашва националната сигурност.

Съдебната реформа на Нетаняху ядоса израелските военни резервисти

Съдебната реформа на Нетаняху ядоса израелските военни резервисти

Съпротива и от министъра на отбраната

Три месеца след като пое властта като едно от най-десните правителства в историята на страната, отстраняването на Галант хвърли национално-религиозната коалиция на Нетаняху в криза по време на задълбочаващата се извънредна ситуация в областта на сигурността на окупирания Западен бряг.

Съдебната реформа, която ще даде на изпълнителната власт контрол върху назначаването на съдии във Върховния съд и ще позволи на правителството да отменя решенията на съда въз основа на обикновено парламентарно мнозинство, предизвика масови протести в продължение на седмици.

Докато правителството твърди, че преразглеждането е необходимо, за да се овладеят политизираните съдии и да се установи правилен баланс между избраното правителство и съдебната система, опонентите разглеждат реформата като подкопаване на законовите проверки и баланси и заплаха за демокрацията в Израел.

Нетаняху, съден по обвинения в корупция, които той отрича, въпреки всичко обещава да продължи с проекта и централна част от пакета за съдебна реформа, трябва да бъде ратифициран в парламента тази седмица.

Освен че предизвика съпротива от страна на бизнес средите, проектът предизвика тревога сред съюзниците на Израел. Съединените щати заявиха, че са дълбоко загрижени от събитията в неделя и виждат спешна нужда от компромис, като същевременно повтарят призиви за защита на демократичните ценности.