Хиляди израелци се събраха на протест в Йерусалим срещу спорния закон за Израел като държава на евреите, който разклати и самата управляваща коалиция.

Демонстрацията бе организирана от движението "Мир сега", което заяви, че с подобни мерки се стимулират национализмът, агресията и расизмът, които заплашват Израел.

Демонстрантите са скандирали искания за равенство и са се чули дори искания премиерът Бенямин Нетаняху да се оттегли от властта и да напусне страната, защото води народа си към лоши времена и е опасен за него.

Участниците са заявили за медиите, че искат израелци и палестинци да живеят заедно, че палестинците имат право да живеят, където искат в страната, както е било до сега и че подобни крайни мерки само дават поводи за екстремистки акции.

В същото време, членове на опозиционната паттия "Мерец" проведоха антиарабска демонстрация, която завърши с вандалски акции срещу арабско училище. Те призоваха палестинците да ги "освободят от присъствието и екстремизма си".

Припомняме, че срещу законопроекта се обявиха и министри от самото правителство като правосъдния Ципи Ливни, главен преговарящ в мирните преговори, която обяви, че той ще навреди на Държавата Израел. Гласуването бе отложено заради споровете в коалицията.

Външният министър Авигдор Либерман предложи арабските граждани, които решат, че тяхната идентичност е палестинска, да бъдат стимулирани и финансово да напуснат израелската територия. Той е един от най-ярките гласове в полза на разделянето на евреите и арабите

Това признаване на Израел е основно искане и в мирните преговори, но палестинският лидер Махмуд Абас и днес повтори позицията си, че признава Държавата Израел, но не и Държава на евреите.

Последният кръг от преговори между Израел и палестинците, които се стремят към създаването на държава на територията на Западния бряг и Ивицата Газа, със столица Източен Йерусалим, се провалиха през април.