Кралят на Бахрейн Салман бин Хамад Ал Халифа обяви, че в страната се въвежда извънредно положение за период от три месеца.

Изявлението бе направено само ден, след като войски от съседните на Бахрейн страни започнаха да пристигат в малката островна страна, след като за подобна помощ настоя бахрейнският принц.

Припомняме, по-рано полицията използва сълзотворен газ и водни струи, за да разпръсне тълпата демонстранти, събрала се на пореден протест в столицата Манама. Десетки души бяха ранени при потушаването на протеста.

Кралят потърси чуждите полицейски и военни части, тъй като в рамките на един месец не успя да се справи с бунтовниците, настояващи за смяна на режима и демократизиране на политическата система в страната.

Агенцията отбелязва, че най-много чуждестранни военни се очаква да пристигнат от Саудитска Арабия, която беше една от първите страни, реагирали на призива на монарха в Бахрейн. За момента там са изпратени 1 000 саудитски войници. Очаква се в Бахрейн да пристигнат още сили на Оман, Катар, Кувейт и Обединените арабски емирства.

Бахрейн е поредната държава след Египет, Алжир, Йордания, Тунис, Йемен и Либия, където се организират многохилядни митинги с редица искания за промени в управлението или за пълната смяна на властта.