Неотдавнашните изявления на Силвио Берлускони ме отвратиха. Това коментира Жан-Клод Юнкер, който е кандидатът на Европейската народна партия за председател на Европейската комисия (ЕК).

Припомняме, преди дни бившият италиански премиер заяви, че „за германците концентрационните лагери никога не са съществували". Преди години пък Берлускони заяви по адрес на Мартин Шулц, настоящ председател на Европейския парламент и кандидат на Партията на европейските социалисти за председател на ЕК, че е "подходящ за ролята на надзирател в концентрационен лагер".

Има някои неща, с които човек не бива да се шегува, като за всеки, който познава европейската история, това е особено вярно за ужасите по времето на Холокоста, които костваха живота на милиони невинни хора. Г-н Берлускони, Холокостът не е въпрос, който да ни разсмива!", гневно отбелязва Юнкер.

„Също така намирам за неприемливи нападките на г-н Берлускони към Германия. По време на кризата Германия, подобно на много други страни членки на ЕС, показа безпрецедентна солидарност с европейските страни, които бяха изпаднали в затруднение. Тези страни от своя страна предприеха безпрецедентни и често болезнени мерки за стабилизиране на публичните си финанси и икономиките си като цяло", коментира още кандидатът за председател на ЕК.

По думите на Юнкер, това не е било лесно решение нито за Германия, нито за страните в затруднение. „Едностранните обвинения са неуместни!", категоричен е той.

„Кризата отвори много рани. Сега ние трябва да излекуваме тези рани и да не ги натриваме със сол, както прави г-н Берлускони със своите изявления", посочва още Жан-Клод Юнкер.

Според Юнкер „ние трябва отново да обединим Европа след кризата, а да не създаваме допълнително разделение".

Италия е велика нация, но Германия също е велика нация. Всички 28 страни членки на ЕС са велики нации. Никой няма право да обижда своите приятели и партньори в ЕС", посочва бившият премиер на Люксембург.

„Призовавам г-н Берлускони веднага да вземе думите си назад и да се извини на оцелелите от Холокоста, както и на гражданите на Германия. Няма място в европейската политика за изявления, които създават разкол и които „взривяват" ценностите, върху които нашата общност е основана", завършва Юнкер.