На екипажа на търговския кораб Galaxy Leader, заловен от подкрепяните от Иран йеменски хути миналия месец, е разрешен "ограничен контакт" със семействата им, докато различни страни настояват за освобождаването им, каза собственикът на кораба тази седмица. За сметка на това хутите са превърнали кораба в "туристическа атракция", като извозват до него хора с малки лодки и им позволяват да се качат и разгледат отделни части на кораба, като се разхождат върху израелски и американски знамена, съобщава Ройтерс.

Корабът за превоз на автомобили под флага на Бахамските острови беше отведен до пристанището на Ходейда, контролирано от хутите, след като беше превзет в морето на 19 ноември от командоси от групировката.

Екипажът на кораба е съставен от граждани на България, Украйна, Филипините, Мексико и Румъния, съобщиха от компанията собственик Galaxy Maritime. Корабът е нает от японската Nippon Yusen.

"Безопасността и благосъстоянието на членовете на екипажа остават приоритет както на собствениците, така и на мениджърите, а скромният контакт, който е разрешен с членовете на екипажа и техните семейства, предполага, че моряците се третират толкова добре, колкото може да се очаква при тези обстоятелства", се казва в изявление в понеделник Galaxy Maritime Ltd.

"Задържаните 25 членове на екипажа нямат никаква връзка с настоящата ситуация в региона", каза собственикът. "Нищо не може да се постигне с по-нататъшното им задържане."

Съединените щати обвиниха хутите за поредица от атаки във водите на Близкия изток след избухването на войната между Израел и палестинската въоръжена групировка Хамас на 7 октомври. Три плавателни съда бяха нападнати в района на Червено море в неделя.

Междувременно хутите развеждат хора на палубата на кораба и ги използват като туристическа атракция. Те достигат кораба с малки лодки, след което се качват по тясна стълба на кораба и се разхождат върху постлани американски и израелски знамена. По стените на кораба се виждат и надписи на арабски.

САЩ посочиха Иран за инициатор на атаките на товарни кораби в Червено море

САЩ посочиха Иран за инициатор на атаките на товарни кораби в Червено море

За ден са извършени четири нападения срещу три търговски кораба