Израел и Съединените щати са съгласни, че е важно да се възползват от възможността за споразумение за прекратяване на огъня в Газа, но предизвикателствата остават, каза израелското министерство на отбраната в сряда, след като неговият министър Йоав Галант се срещна с пратеника на САЩ за Близкия изток Брет Макгърк, предава "Ройтерс".

"Двамата обсъдиха колко е важно да се възползваме от създадената възможност за постигане на споразумение за връщането на заложниците, държани от Хамас в Газа", се казва в изявление на министерството за срещата, състояла се във вторник вечерта.

"Те обсъдиха предизвикателствата, които остават при постигането на такова споразумение, както и възможните решения за справянето с тях", се казва в съобщението.

Галант също каза, че Израел подкрепя отварянето на ГКПП Рафах между Египет и Газа, но няма да толерира връщането на "Хамас" в района, се казва в изявлението на министерството.

Израелските сили убиха най-малко 18 палестинци в засилената военна офанзива в ивицата Газа във вторник, която според ислямистката групировка "Хамас" застрашава преговорите за прекратяване на огъня, предава "Ройтерс".

Катарски и египетски посредници, подкрепени от Съединените щати, ускориха усилията си тази седмица за сключване на споразумение за прекратяване на огъня, насочено към прекратяване на войната в Газа и освобождаване на израелски заложници в Газа в замяна на палестински затворници, задържани в Израел.

Израел засилва офанзивата си в Северна и Централна Газа

Израел засилва офанзивата си в Северна и Централна Газа

На-малко 29 души са загинали след израелски удар по палатков лагер