Международната общност изоставя сирийските бежанци, тъй като финансирането за подкрепата им в приемните страни намалява, каза външният министър на Йордания в понеделник преди водената от ЕС донорска конференция за 13-годишната война, предава "Ройтерс".

Конференцията на ЕС има за цел да запази войната и подкрепата за милиони бежанци в дневния ред, но тъй като икономическата и социална тежест върху съседните страни нараства, блокът е разделен и не може да намери решения, казват дипломати.

Сирия се превърна в забравена криза, на фона на израелската война в Газа и нарастващото напрежение между Иран и западните сили заради неговите регионални дейности.

"Ще изпратим много ясно послание от Йордания като страна домакин, че смятаме, че бежанците биват изоставени", каза Айман Сафади пред репортери при пристигането си в Брюксел. "Страните-домакини биват изоставени."

Въпреки че президентът Башар ал-Асад отдавна е възвърнал контрола над по-голямата част от Сирия във война, започнала с въстанието срещу него през 2011 г., повече от 5 милиона бежанци, предимно в Ливан, Турция и Йордания, и милиони други вътрешно разселени все още имат малка перспектива да се завърнат у дома.

Финансирането за подкрепата им намалява, тъй като Световната програма за храни намалява помощта си. Страните казват, че приемането на бежанци е нарастваща тежест, особено в засегнатия от икономическа криза Ливан.

Кипър разтревожен от скок на нелегалните мигранти от Сирия

Кипър разтревожен от скок на нелегалните мигранти от Сирия

ЕС подготвя сделка с Ливан за задържане на мигрантите

Йордания приема около 1,3 милиона сирийци. Сафади каза, че проблемът "може да бъде решен само като те се върнат в страната си. Така че трябва да се съсредоточим повече върху създаването на условия, благоприятстващи доброволното им завръщане."

Европейски и арабски министри заедно с ключови международни организации се срещат за 8-ата конференция за Сирия, но освен неясни обещания и финансови ангажименти има малко признаци, че Европа може да поеме инициативата, казаха дипломати.

Разговорите идват точно преди европейските избори на 6-9 юни, в които миграцията е ключов проблем, който предизвиква разделение сред 27-те държави-членки на блока. С крайнодесните и популистките партии, които вече се очаква да се справят добре, няма голям апетит за увеличаване на подкрепата за бежанците.

Увеличаването на броя на корабите с мигранти от Ливан към Европа, с основни дестинации Кипър и Италия, накара някои страни от ЕС да предупредят за голям нов наплив в блока.

"Ще продължим да правим всичко възможно. Но ако не ни бъде помогнато, освен ако международната общност не поеме своята отговорност, ще има намаление на услугите и ще има повече страдания за бежанците", каза Сафади.

Новото правителство на Нидерландия се опълчва на миграционната политика на ЕС

Новото правителство на Нидерландия се опълчва на миграционната политика на ЕС

Още преди встъпването си в длъжност