Либийският лидер Муамар Кадафи не се поддаде на критиките от страна на Великобритания и САЩ и се срещна в телевизионния ефир с освободения Абделбасет ал Меграхи, излежаващ до оня ден доживотна присъда за атентата над Локърби.

57-годишният Меграхи бе освободен по хуманитарни причини, поради тежкото му онкологично заболяване, което е в терминален стадий. "Пускаме го, за да умре", заяви преди два дни правосъдният министър на Шотландия.

В отговор на обвиненията и критиките, отправени от семействата на жертвите от атентата относно решението за освобождаването на Меграхи, либийският лидер заяви, че „шокът от освобождаването на Меграхи сред семействата на жертвите, прилича на негодуванието на либийците от освобождаването на българските медицински сестри и палестинския лекар през 2007 г., осъдени за умишленото заразяване на над 400 либийски деца със СПИН".

В изявление за либийската агенция ДЖАНА, Муамар Кадафи зададе въпроса: „Къде бяха тези протести, когато доказани убийци на деца бяха освободени да излежат присъдата си в България и бяха помилвани още на летището от президента?
И защо никой не се разтревожи за чувствата на семействата на болните деца?"

Либия освободи сестрите от България под тежкия международен натиск на Запада. Това беше и опит от страна на северноафриканската страна да преодолее големия период на дипломатическа изолация, коментира Ройтерс.

„Светът беше шокиран и изненадан, че тези доказано виновни и осъдени медици бяха освободени и незабавно помилвани на летището в България", заяви Кадафи. „Те също бяха посрещнати като герои", заяви още Кадафи.

„Сега, когато Меграхи беше освободен от затвора, се чуват нелогични коментари, че това ще нарани чувствата на жертвите от атентата в Локърби", обясни още Кадафи.

В ефира на либийската телевизия Кадафи изрази надежда, че освобождаването на терориста ще подобри двустранните отношения между Либия и Великобритания, съобщи БиБиСи.

От министерството на външните работи във Великобритания обаче реагираха остро на твърденията, че Меграхи е освободен заради икономически сделки с Либия.

Това е реакция на казаното по-рано от сина на Кадафи - Сейф ал-Ислам, че делото „Меграхи" е било обсъждано по време на официални срещи по въпросите за доставка на газ и петрол.

В изявление за агенцията Кадафи е изказал благодарността си към британския премиер Гордън Браун и към английската кралица Елизабет за това, че са „окуражили" шотландските власти да освободят Меграхи.

„Решението за освобождаването на Меграхи е в интерес на двустранните отношения между Триполи и Лондон и мога да уверя, че това ще се отрази положително на сътрудничеството ни", заяви още полковник Кадафи.