Ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров говори за конфликта с основателя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин.

Кадиров каза, че Пригожин е започнал да прави "завоалирани враждебни изявления" срещу "Ахмат" още през май.

Обяснява си реакцията му след думите на самия глава на Чечня, че неговият батальон ще смени ЧВК "Вагнер" в Бахмут, ако наемниците на Пригожин напуснат града.

Кадиров готов да замени Пригожин в Бахмут

Кадиров готов да замени Пригожин в Бахмут

След заплахата, че "Вагнер" се изтегля

За да уреди всичко, Кадиров се обажда на Пригожин и са "постигнали споразумение". Но след това Пригожин излезе с изявление, в което каза, че са се опитали да го насочат към "риториката на 90-те години" и че "националните малцинства могат да говорят срещу руснаците, а руснаците не могат."

"Чеченците в Русия не са малцинство, а третата по численост националност, титулярната, време е да се знае", коментира Кадиров.

Той отбеляза, че "никой не е обещал на Пригожин гангстерска" стрела ". От публикацията му излиза, че в конфликта му с основателя на ЧВК Вагнер е поставена точка и запетая.

Кадиров също упрекна Пригожин за критиките му към руското министерство на отбраната.

"Да, аз самият няколко пъти критикувах решенията на Министерството на отбраната, но въпреки това разбрах едно просто нещо: от височината на Върховния главнокомандващ се вижда по-добре. Ако решенията и мерките го устройват, значи те са правилни и изгодни за Русия", пише ръководителят на Чечня.

ISW: Ротацията в Бахмут на Пригожин с Кадиров показа проблемите на руския агресор

ISW: Ротацията в Бахмут на Пригожин с Кадиров показа проблемите на руския агресор

Кремъл забуксува във войната

Този конфликт стана известен в началото на юни, когато Пригожин оцени способността на чеченския батальон "Ахмат" да "освободи" самопровъзгласилата се ДНР. В отговор сътрудниците на Кадиров го призоваха да спре да "разговаря" и да се срещне "очи в очи".

По-късно лидерът на групата "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че е уредил конфликта с ръководителя на Чечня Рамзан Кадиров.