Не беше голяма изненада, когато Национален сбор (RN) на Марин Льо Пен спечели изборите за Европейски парламент във Франция на 9 юни, но броят на жените, които подкрепят антиимиграционната партия - e с 10% повече от 2019 г. - е поврат. Дали жените са намерили глас в Национален сбор или, както предполагат някои феминистки, са измамени?

Според неотдавнашно проучване на Ипсос за кандидата на Национален сбор Йордан Бардела са гласували почти толкова жени, колкото и мъже - 30 % срещу 32 %.

"Това е безпрецедентно", казва Ерван Лесьор, социолог, специализиран в областта на крайната десница, и бележи края на "разликата между половете в радикалната десница".

В продължение на десетилетия жените бяха по-малко склонни да гласуват за крайната десница и едно от обясненията беше социално-икономическо. По-вероятно е жените да са зависими от социални помощи, затова те предпочитат левите партии, които традиционно защитават щедрата система за социални помощи, както и правата на жените.

През 2002 г., когато ксенофобският и антисемитски настроен лидер на тогавашния Национален фронт Жан-Мари Льо Пен стигна до втория тур на президентските избори, той получи само 11 % от гласовете на жените в сравнение с 26 % от тези на мъжете.

"По времето на Националния фронт винаги имаше разлика от 5-6 процента между мъжете и жените", каза Лекоьор пред Оурор Лартиг от RFI. "От 2017 г. насам това се промени."

Промяната започна бавно, но сигурно, когато Марин льо Пен пое партията през 2011 г. и започна да променя нейния имидж. Тя се отказа от някои от старите мъже и ги замени с по-млади, заклейми антисемитизма, а до нея застана депутат, който е открит гей.

Освен това тя се представя като модерна еманципирана жена и разведена работеща майка, която обича животните. През 2018 г. тя подпечата откъсването от токсичното наследство на баща си, като преименува партията на Национален сбор.

Но основната причина е програмата на Льо Пен.

Управляващите във Франция плашат с финансова криза при победа на Льо Пен

Управляващите във Франция плашат с финансова криза при победа на Льо Пен

Междувременно Льо Пен обвини Льо Мер и Макрон, че лъжат за състоянието на френската икономика

Като кандидат за президент през 2022 г. Льо Пен публикува "Писмо до френските жени" във вестник Le Figaro, в което потвърждава своята "чувствителност към феминистката кауза".

В манифеста на партията се обещава удвояване на подкрепата за самотните майки, отглеждащи деца, като същевременно се засилва контролът за предотвратяване на измамите, както и мерки за превръщане на домашното насилие в приоритет.

Макрон няма да се явява на дебат срещу Льо Пен

Макрон няма да се явява на дебат срещу Льо Пен

Предизборната кампания набира сила

"Нейната политика еволюира силно в посока на отчитане на проблемите на жените и особено на тези на самотните жени и техните притеснения по въпросите на сигурността и феминизма", обяснява Лекоьор.

Макар че феминизмът е "малко старомоден", той върши работа. Изследванията му през 2023-2024 г. показват огромната привлекателност на Льо Пен сред 30-40-годишните жени, които обикновено се въздържат.

Льо Пен къса с Алтернатива за Германия заради оправдаване на нацистките SS

Льо Пен къса с Алтернатива за Германия заради оправдаване на нацистките SS

Публичната раздяла с Националното движение (НД) на Льо Пен може да подложи на изпитание крайната десница

"Те я обожаваха; тя олицетворяваше силна жена, която не би се оставила да бъде бутана от мъжете".

Но някои феминистки групи поставят под въпрос пълномощията на Национален сбор по отношение на правата на жените.

В отворено писмо, публикувано във в. "Либерасион" миналия месец, феминистки колектив определи Национален сбор като "враг на жените", обвинявайки я, че използва правата на жените, за да прокарва собствения си политически дневен ред.

Парламентарен доклад: Крайната десница на Марин льо Пен е рупорът на Кремъл във Франция

Парламентарен доклад: Крайната десница на Марин льо Пен е рупорът на Кремъл във Франция

Заплахата от Русия за Европа е реална

В него се изтъква фактът, че през април тази година евродепутатите от Национален сбор се въздържаха при въвеждането на правото на аборт в Европейската харта на основните права, а през ноември 2020 г. и 2021 г. те се противопоставиха и на резолюция, осъждаща Полша за почти пълната ѝ забрана на абортите.

Миналата година около 35 депутати от Национален сбор гласуваха против законопроект за увеличаване на достъпа на жените до отговорни длъжности в държавната администрация, а през 2018 г., когато парламентът на Франция прие закон за засилване на борбата срещу сексуалното и основаното на пола насилие, повечето депутати от Национален сбор, включително Льо Пен, отсъстваха.

Повдигат обвинение на Марин льо Пен за злоупотреба с евросредства

Повдигат обвинение на Марин льо Пен за злоупотреба с евросредства

Разследването срещу нея и партията й започна през 2016 г.

Националният сбор несъмнено е разширила електората си, но "колкото по-диверсифицирана е социално, толкова по-трудно е да скрие противоречията в икономическата си програма, да привлече както сини, така и бели якички, самостоятелно заети и служители", пише тя в Le Monde.

"Дори женският електорат от работническата класа, спечелен от Льо Пен, може да спадне в контекста след #metoo - когато младите жени се позиционират по-наляво от мъжете на същата възраст."

Радикална ли е програмата на Марин льо Пен?

Радикална ли е програмата на Марин льо Пен?

Крайнодесният кандидат е "за" съюз с Русия "по някои съществени въпроси"

Жените продължават да страдат от разликата в заплащането между половете и са по-склонни да страдат от бедност, но всички крайно десни евродепутати се въздържаха при гласуването на резолюцията на ЕС от 2022 г. за адекватна минимална заплата в Европа.