Мохамед Арестуваният Халид Шейх Мохамед бил подложен на специална тридневна обработка. Опасявайки се за съдбата на децата си най-преданият съратник на Осама бин Ладен се съгласил да сътрудничи на спецслужбите, пише вестник Corriere Della Sera.

Веднага след залавянето му пакистанските служби заявиха, че до няколко часа ще хванат и Осама. Попаднахме на следите му, от Осама ни делят няколко часа, каза сътрудник на пакистанското разузнаване тогава.

Два дни обаче арестуваният Мохамед отказвал да отговори на въпросите, но на третия признал, че през декември се е срещал с бин Ладен, безда каже обаче къде.

Огромен беше инвтересът, къде Халид е разпитван. “Преместихме го в Хотел “Калифорния”, съобщи американски чиновник, намеквайки за песента на Eagles, в която се казва, че в този хотел можеш да попаднеш, когато си искаш, но никога не можеш да се измъкнеш оттам.

Пакистанците твърдят, че Мохамед се е държал два дни, вероятно, за да даде възможност на съучастниците си да се укрият на друго място. “Той рецитираше сури от Корана, изглеждаше изпаднал в транс”.

Американците обаче използваха система, която подейства безотказно на бащата. Те обещаха, че ще се отнасят “много внимателно” с двамата му синове – 9-годишния Юсеф и 7-годишния Абед, които бяха открити в квартира в Карачи и изпратени в САЩ.

МохамедОбещахме му да ги върнем в Пакистан цели и невредими. Те са само деца, но се опитахме да получим от тях всяка възможна информация, съобщи източник от ЦРУ.

Освен това, те са го осведомилr, че ще го предадат на близкоизточните тайни служби, които не зачитат правата на затворниците. Тази заплаха даде резултат, тъй като и полевите командири, и редовите бойци от “Ал Кайда” се страхуват да допаднат в ръцете на своите “арабски братя”.

В паузите между разпитите Мохамед бил затварян в звукоизолирана стая със заслепяваща светлина. На пода нямало нищо, дори матрак. Пълната тишина се редувала с оглушителна музика. Два дни не му давали храна и вода. После започнали да го хранят, но нередовно, за да нарушат биологичния му ритъм.

Гледайки чинията си, той се питал, какво има в нея – отрова, или нещо, което да “развърже” езика му? Веднъж, връщайки се в килията си, той видял, че е наполовина пълна с вода. След завършването на този “масаж”, Мохамед отново бил отведен на разпит. Ако сътрудничел му давали някакви дрехи, ако ли не – оставал гол, с ръце и крака завързани за стола.

Разпитите винаги се водели от двама следователи – добър и лош. Те били изчели всичко за него и семейството му, разказвали за децата му - били влезли в мозъка и в живота му. “Добрият” задавал въпроси за семейството, а “лошият” за съучастниците му.

Мохамед обаче, коментира изданието, се оказал твърд орех. Макар че водел разгулен живот, той не бил забравил за религията, която му давала психологическа защита.