Русия и нейният съюзник Беларус провеждат учения за упражняване на разполагане на тактически ядрени оръжия.

В своя статия "Ройтерс" разяснява какви са тези оръжия, как могат да бъдат използвани и какво е известно за ученията.

Какво представляват тактически ядрени оръжия и колко мощни са те?

Тактическите ядрени оръжия са предназначени за използване на бойното поле, за разлика от стратегическите оръжия, предназначени да бъдат изстрелвани на огромни разстояния, за да унищожават вражеските градове. Основните физични процеси са същите, като се използват реакции на ядрено делене и синтез за освобождаване на огромни количества енергия. Разрушителната сила на тактическите ядрени оръжия, макар и обикновено по-малка от тази на стратегическите оръжия, остава сравнима с атомните бомби, използвани от Съединените щати, за да унищожат японските градове Хирошима и Нагасаки в края на Втората световна война.

Шойгу: Руско-беларуските ядрени учения са реакция на действията на Запада

Шойгу: Руско-беларуските ядрени учения са реакция на действията на Запада

Те са отговор на натрупването на военния потенциал на страните от НАТО в близост до границите с Русия

Колко имат Русия и САЩ?

Съединените щати разполагат с около 200 на брой, като половината са в бази в Европа. Русия има около 1558 нестратегически ядрени бойни глави, според експерти от Федерацията на американските учени. Те могат да бъдат използвани по различни начини, включително да бъдат хвърлени като бомби или монтирани на различни ракети, способни да носят ядрени или конвенционални бойни глави.

Как изглеждат руските учения?

Русия съобщи, че първата фаза, проведена миналия месец, е включвала ракети "Кинжал" и "Искандер". Това се е случило в Ахтубинския район в южната част на страната. Видео, публикувано от Министерството на отбраната, показа конвои от превозни средства, превозващи ракети "Искандер" и вероятно ядрените бойни глави, предназначени да бъдат монтирани към тях. Бяха показани също бомбардировач Ту-22М и изтребител МиГ-31К - и двата способни да носят хиперзвуковите ракети "Кинжал". Видеозапис от втората фаза на ученията днес показва система "Искандер" в поле и ракети, които се издигат на позиция, както и свръхзвукови прехващачи МиГ-31 и свръхзвукови бомбардировачи Ту-22М3 с голям обсег.

Защо Русия провежда учения?

Русия твърди, че подобни учения са нормална практика, но са станали наложителни заради "враждебни действия" от страна на Съединените щати и техните европейски съюзници. Миналия месец Москва изрази надежда ученията да охладят "горещите глави" в западните столици, след като френският президент Еманюел Макрон изложи възможността за изпращане на европейски войски да се бият с Москва в Украйна, а британският външен министър Дейвид Камерън обяви, че Киев има право да използва оръжия, предоставени от Лондон, за да нанася удари по цели в Русия. Западни ядрени експерти смятат, че Русия изпраща сигнал, целящ да възпре НАТО да навлезе по-дълбоко във войната в Украйна.

Беларус и Русия стартираха втория етап на тактическите си ядрени учения

Беларус и Русия стартираха втория етап на тактическите си ядрени учения

Ученията имат за цел да гарантират, че двете страни са готови да защитят своя суверенитет и териториална цялост

Каква би била целта да се използва тактическо ядрено оръжие?

Експертите посочват, че целта не е да се превзема територия, защото използването на такова оръжие би създало отровена радиоактивна пустош. По-скоро някои смятат, че Русия може да ги използва при сценарий, при който нейните войски са в отстъпление и са изправени пред голямо поражение. В доклад от януари за Международния институт за стратегически изследвания бившият служител на Пентагона и НАТО Уилям Алберк отбелязва, че Русия може да обмисли използването на нестратегическо ядрено оръжие, за да "отрезви" Запада и да го принуди да разреши конфликта според условията на Москва, тъй като счита, че САЩ няма да желаят да прекрачат ядрения праг като отмъщение. Миналата седмица президентът Владимир Путин заяви, че Русия ще може да постигне победа в Украйна, без да прибягва до ядрени оръжия.

Как може да се разбере дали е използвано тактическо ядрено оръжие?

Експертите обясняват, че подготовката за изстрелване на такъв тип оръжия вероятно ще бъде видима за сателитите на западното военно разузнаване, тъй като ще включва видовете стъпки, наблюдавани по време на ученията, включително преместване на бойни глави от централно съоръжение за съхранение. Те ще се проведат в продължение на няколко часа, като руските командни и контролни центрове ще бъдат поставени в повишена готовност.

От гледна точка на противника на Русия ракетите, носещи тактически ядрени бойни глави, биха били неразличими от типовете ракети с конвенционални бойни глави, които Русия изстрелва срещу Украйна от над две години. Действителен ядрен удар обаче би бил ясно разпознаваем от мащаба на разрушенията, сеизмичния шок и масивното изпускане на радиация.

FT: Русия е готова на по-ранно използване на ядрени оръжия във война с друга силна държава

FT: Русия е готова на по-ранно използване на ядрени оръжия във война с друга силна държава

Това става ясно от изтекли руски секретни документи