Руските военни официално заявиха, че село Кринки се намира под техен контрол, но видеоматериали, публикувани в украински медии, предизвикват сериозни въпроси относно твърдението на Министерството на отбраната на Русия, коментира Би Би Си. Тази информация беше разпространена и от назначения от Русия "губернатор" на окупираната част на Херсонска област Владимир Салдо.

Във видеоклиповете, споделени от украинските въоръжени сили, се виждат военнослужители, които, след като забиват руските знамена, бързо бягат от мястото. Това създава впечатлението, че Кринки и околностите му продължават да бъдат "сива зона", където нито една от страните не може да утвърди пълен контрол.

Изявлението на руския министър на отбраната Сергей Шойгу за превземането на това стратегическо напълно разрушено село беше посрещнато със значително съмнение, както и от вътрешни, така и от външни наблюдатели. Американският Институт за изследване на войната (ISW) отбеляза, че изявлението може да бъде част от информационна кампания преди предстоящите президентски избори в Русия.

Въпреки че руските въоръжени сили продължават атаките си срещу Кринки, украинските военни се справят със ситуацията, запазвайки позициите си. Неуспешните опити за щурм на украинските позиции също се отразяват на военната стратегия на Русия.

Наблюдателите отбелязват, че Русия може да е обявила превземането на Кринки преждевременно, за да създаде желания информационен ефект преди предстоящите избори, въпреки че на терен ситуацията може да бъде значително по-сложна, отколкото се представя, но все пак според информациите не могат да се отхвърлят някои постижения на руските войски.

Как украинското предмостие промени ситуацията в Херсонска област

Как украинското предмостие промени ситуацията в Херсонска област

Според Путин то има основно политическо значение