Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис във вторник каза, че американците трябва да разберат, че въоръженото насилие може да се случи навсякъде. По този начин тя се включи отново в дебата за контрола върху притежаването на оръжие в страната, съобщи CNN. 

Харис направи изявлението по време на посещение в предградието на град Чикаго, щата Илинойс, където млад въоръжен мъж уби най-малко седем души при масова стрелба на парада на 4 юли.

Той бе задържан по-късно и стана ясно, че е притежавал законно оръжие и е проявявал в социалните мрежи интерес към насилието. 

Стрелецът от Чикаго използвал законно притежавано оръжие

Стрелецът от Чикаго използвал законно притежавано оръжие

22-годишният планирал атаката от седмици

Харис беше придружавана от кмета на Хайленд Парк Нанси Ротеринг, представителя на САЩ Брад Шнайдър и сенатора от щата Джули Морисън по време на посещението.

Вицепрезидентът настоя Конгресът на страната да има смелостта да действа по отношение на забраната за нападателни оръжия и да "спре да защитава" производителите на оръжия. Същата позиция многократно вече изрази и президентът Джо Байдън.

"Вчера трябваше да бъде ден, в който да се съберем със семейството и приятелите си, за да отпразнуваме независимостта на нашата нация, а вместо това тази общност претърпя жестока трагедия", каза Харис по време на речта си, добавяйки, че "трябва да спрем това насилие".

Тя припомни, че нацията все още скърби след клането в гимназията в Ювалди, щата Тексас.

Байдън призова за законодателни промени за оръжията след клането в Тексас

Байдън призова за законодателни промени за оръжията след клането в Тексас

Местните жители са го призовали за действия