Камбоджа Националната асамблея на Камбоджа отстрани последната юридическа пречка за съдебното преследване на лидерите на бившия режим на червените кхмери.

Камбоджанският парламент ратифицира законопроект за създаване на специален трибунал под егидата на ООН.

Приключи това, което толкова дълго чакахме, коментира премиерът на Камбоджа Хун Сен след гласуването на проектозакона.

По-рано създаването на такъв трибунал бе възпрепятствано заради политическото напрежение в страната, коментира Би Би Си.

Сега решението за създаване на трибунала трябва да бъде подкрепено от Сената и крал Нородом Сианук. Очаква се това одобрение да бъде формално.

През 70-те години на ХХ век, когато на власт в Камбоджа бяха червените кхмери, в страната са убити или са загинали над 2 милиона души – от глад, болести или изтощение, сочи световната статистика.

Лидерът на режима Пол Пот почина през 1998 година. В момента в затвора са само двама високопоставени представители на бившия режим.

Сегашната власт се опасява, че лидерите на бившия режим така и никога няма да бъдат изправени пред съда заради недостига на пари за организирането на такъв процес.
Той се оценява на 50 милиона долара, но Камбоджа може да събере едва половината от тази сума и помоли ООН за помощ в търсенето на донори. Засега само Австралия е изразила готовност да помогне с 2 милиона долара.

Освен това има и съмнения в независимостта на трибунала от правителството, след като някои от неговите членове в миналото са били на страната на червените кхмери.