Канадският министър на отбраната Бил Блеър призна, че канадски инструктори могат да се върнат в Украйна, за да обучават украински войници при определени условия, но това "трябва да се прави по доста предпазлив и ограничен начин", цитира думите му Би Би Си.

"Ние обучаваме украинци навсякъде, но мисля, че имаше известно признание, че е трудно да изведем хората от Украйна, за да ги обучаваме. Затова обсъдихме как да направим това по-ефективно и дали може да се направи в Украйна", добави Блеър.

През уикенда Украйна подписа споразумение за сигурност с Канада, което предвижда, че Канада може да се върне към провеждането на обучение в Украйна, "когато условията позволяват".

Блеър каза, че някои страни са изразили загриженост, че подобна операция "потенциално ще бъде разглеждана като военна операция".

"Мисля, че имаше широк консенсус, че това е неуместно и че ние няма да правим това", каза той, имайки предвид разполагането на бойни части в Украйна.

В понеделник Макрон каза - след конференция на лидерите относно подкрепата за Киев - че няма "консенсус" относно изпращането на сухопътни войски в Украйна по "официален начин", но че "нищо не е изключено".

Припомняме, че перспективата за изпращане на западни войски в Украйна беше отхвърлена от други членки на НАТО, включително САЩ, Обединеното кралство и Германия, и остро критикувана от френските опозиционни партии, но не беше отхвърлена от Естония и Литва. Френски официални лица също омаловажаха коментарите на Макрон, посочвайки дейности като разминиране и производство на оръжия, които може да включват западно присъствие в Украйна.

Макрон застава зад коментарите си за изпращане на войски в Украйна

Макрон застава зад коментарите си за изпращане на войски в Украйна

Той е премислил всяка една от думите, които е казал по този въпрос